ERZURUM Emniyet Müdürlüğü Narkotik Büro Amiri Behsat Ekici, uyuşturucu kullananların işgücü kaybının Türkiye ekonomisine 5.1 milyar dolarlık zarar verdiğini söyledi.
Antalya'nın Belek Beldesi'nde devam eden 5'inci Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda, 'Uyuşturucu ile Mücadelede Yerel ve Küresel Ölçekli Konular' başlığı konuşuldu. Sempozyumda Erzurum Emniyet Müdürlüğü Narkotik Büro Amiri Behsat Ekici, 'Uluslararası Uyuşturucu Ticareti ve Türkiye'nin Milli Güvenliği' konulu bir sunum yaptı. Türkiye'de uyuşturucunun, popüler biri öldüğü zaman ya da medyatik kişilerin gözaltına alınmasıyla gündeme geldiğini belirten Ekici, uyuşturucunun devletin güvenliğine, ekonomisine zararı olduğunun gözardı edildiğini ve bu konuda bugüne kadar detaylı bir analiz yapılmadığını ifade etti.
KARTEL TİPİ YAPILANMALARI YOK
Bir süredir yürüttüğü çalışma hakkında bilgi veren Behsat Ekici, Türkiye'de uyuşturucu örgütleri arasında kartel tipi bir yapılanmanın söz konusu olmadığını, yakalanan örgütlerin üye sayılarının 40'ın üzerine çok nadir çıktığını kaydetti. Ekici, bu sayılara bakarak 'uyuşturucu örgütleri Türkiye'de bir tehdit oluşturmuyor' denilebileceğini ancak PKK ile bağlantılı olanların esas tehdidi oluşturduğunu dile getirdi.
ELE GEÇİRİLEN 2.5 MİLYAR LİRA
PKK ile bağlantılı uyuşturucu örgütlerine yönelik yurt içinde ve dışında çok sayıda operasyonlar yapıldığını ifade eden Behsat Ekici, "Kabaca hesabını yaptığımızda 1984- 2013 yıllarında Türkiye'de terörle bağlantılı yakalanan uyuşturucu miktarının piyasa değeri 2.5 milyar TL. Bir de yakalanmayanlar var. Bunlarla birlikte Türkiye'deki terör bağlantılı uyuşturucunun piyasa değerinin yaklaşık 12.5 milyar TL olduğunu tahmin ediyoruz. Bu para ile yaklaşık 12.5 milyon adet kalaşnikof elde ediliyor. Askerimize, polisimize sıkılan silahın yapımını uyuşturucu teşkil ediyor" dedi.
İŞGÜCÜ KAYBI 5.1 MİLYAR DOLAR
Uyuşturucunun Türkiye ekonomisine etkisinden de bahseden Behsat Ekici, uyuşturucu kullananların sadece işgücü kaybının Türkiye ekonomisine 5.1 milyar dolarlık zarar verdiğinin altını çizdi. Behsat Ekici, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kaçakçılık sektörünün geliştiği noktalardaysa diğer sektörlerin verimli gelişemediğini ve bölge ekonomisinin zarar gördüğünü kaydetti.
TÜRKİYE YOĞUN KULLANICI ÜLKE HALİNE GELDİ
Türkiye'nin artık uyuşturucu konusunda transit ülke değil yoğun kullanıcı bir ülke haline geldiğini aktaran Ekici, uyuşturucunun PKK'nın en önemli finans mekanizmalarından biri olduğunu belirtti. Uyuşturucunun sosyo-ekonomik maliyetinin bilinenin çok ötesinde olduğuna değinen Ekici, Türkiye'de uyuşturucunun milli güvenlik politikasında daha önemli bir yere sahip olması gerektiğini vurguladı.
PKK- UYUŞTURUCU İLİŞKİSİ GEÇMİŞE DAYANIYOR
Sempozyumda konuşan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Dr. Hakan Cem Çetin de 'Diyarbakır'da Terör ve Uyuşturucu Gerçeği' konulu bir sunum yaptı. Diyarbakır özelinde PKK ve uyuşturucunun geçmişe dayalı bir ilişkisi olduğunu anlatan Çetin, geçmişte Lice'de önemli ailelerin yaptığı işin son yıllarda PKK tarafından yapılır hale geldiğini ifade etti.
TERÖR VE UYUŞTURUCU ARASINDA CİDDİ BAĞLANTI VAR
Diyarbakır kırsalındaki terör saldırılarının uyuşturucu ekiminin yapıldığı yerlerde çok daha fazla yaşandığına dikkati çeken Dr. Çetin, şehir merkezinde de benzer tablonun yaşandığını kaydetti. Diyarbakır'da hem kırsalda hem de şehir merkezinde terör ve uyuşturucu arasında ciddi bir bağlantı olduğunu aktaran Dr. Çetin, kırsalda terörün olduğu hemen her bölgede ekim olduğunu söyledi.