Emniyet Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nce (UNODC) “Uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik bölgeler arası yaklaşım" toplantısı bugün başladı. Uyuşturucu kaçakçılığı ve bölgesel işbirliğine yönelik toplantıya bir çok uluslararası kuruluş ve ülke temsilcisi katıldı.
Toplantının basına açık olan açılış bölümünde, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM) Başkanı Mehmet Yeşilkaya ile UNODC İcra Direktörü Yury Fedotov konuşma yaptı. KOM Daire Başkanı Yeşilkaya konuşmasında, uyuşturucu ile mücadelede uluslararası işbirliğinin zorunlu hale geldiğini belirterek, Afganistan kaynaklı uyuşturucu ticaretinin üzerinde durdu. Afganistan merkezli uyuşturucu kaçakçılığı rotalarına değinen Yeşilkaya, eroinin hammaddesinin Afganistan'a kaçak yollarla sokulduğunu da dile getirerek, bu maddeleri üreten ülkelerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE'DE 2013 YILINDA 13 TON 300 KİLO EROİN ELE GEÇİRİLDİ
Türkiye'nin son yıllarda yaptığı çalışmalara da değinen Yeşilkaya 2013 yılında Türkiye'de yapılan çalışmalarla 13 ton 300 kiloluk eroin ele geçirildiğini ve bu miktarla Türkiye'nin dünyada en fazla eroin ele geçiren ülke konumuna geldiğini ifade etti.
UNODC İcra Direktörü Fedotov ise konuşmasında işbirliği sağlamaya yönelik olarak mevcut irtibat ağları arasında bir bütünlük sağlaması gerektiğini ifade etti.
UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIK ROTALARI GÖSTERİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından, UNODC yetkilileri tarafından hazırlanan, uyuşturucu kaçakçılığı rotaları ve uyuşturucu yakalamaları ile ilgili sunum yapıldı. Yapılan sunumda, Türkiye tarafından yapılan yakalamaların fazla olması nedeniyle "Türk Polisi"ne övgülerde bulunuldu.