Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün zulmünden kaçan Ezidilerin umuda yolculuğu, drama dönüştü. Binlerce çocuk, ihtiyar, kadın ve hasta Ezidi, 3 yıl önce 34 kişinin hava operasyonunda öldüğü dağ yolundan yaklaşık 10 saatlik yürüyüş sonrası Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Ortasu Köyü'ne ulaşıyor. Yürüyemeyecek durumdaki Ezidiler ise sedye ya da katır sırtında taşınıyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü arasındaki 10 saatlik umut yolculuğunun ardında bugün yaklaşık 4 bin 200 Ezidi daha, sınırı geçip Ortasu'ya ulaştı. Köylüler tarafından araçlarla dağlık alanda karşılan Ezidiler, sağlıklı olanlar yürüyerek, hasta olanlar ise araçlarla veya katır sırtında köye taşınıyor.
Dağlık ve patika yolundan gelen Ezidiler, kucakta, omuzunda veya sırtında taşıdıkları bebekleriyle, aşırı sıcak altında IŞİD tehlikesinden kaçtı. Bazı yaşlı Ezidiler, koltuk değnekleriyle bu yolu aşarak Ortasu Köyü'ne gelmenin mutluluğunu yaşıyor. Nereye gideceklerini, hangi yolu kullanacaklarını bilmeden, 2011 tarihindeki hava operasyonunda ölen 34 kişinin kullandığı dağ yolundan, aç ve susuz bir şekilde saatler süren yolculuktan sonra Ortasu Köyü'ne ulaşan Ezidiler, buradaki koordinasyondaki gönüllü görevliler tarafından karşılanıyor.
Şengal bölgesinden geldiğini belirten Mavi Xıdır, "Dün geceden beri yürüyoruz. IŞİD geldi mallarımızı götürdü. İnsanlarımızı öldürdü. Kızlarımızı aldı. Çocuğumu kucağımda taşıyarak geldik. Binlerce insanımız yollarda kaldı. Biz de bu buraya sığındık" dedi.
"ŞEREF VE NAMUSUMUZU KURTARMAK İÇİN KAÇTIK"
Ayağında ayakabısı dahi olmadan dağ ve patika yolundan Ortasu Köyü'ne gelen Şemi Salih, "Şengal bölgesinden geldim. İŞİD geldi, çocuklarımızı öldürdü. İnsanlarımızı kaçırdı, bizde şeref ve namusumuzu kurtarmak için bu yollara düştük. İki kardeşim de öldürüldü. Allah hakkımızı bırakmasın onlara" diye konuştu.
ŞENGAL DAĞINDA DOĞAN BEBEĞE DAHA İSİM BİLE VERİLMEDİ
15 günlük çocuğuyla tozlu dağ yolundan gelen Xalide Mirco, "Çocuğum, IŞİD'ten kaçtığım Şengal dağında doğdu. Daha ismini bile koyamadık. Dün geceden beri biz yollardayız" diye konuştu.
ORTASU KÖYÜ'NE GELEN EZİDİLER'İN SAYISI 14 BİNİ GEÇTİ
Uludere'nin Ortasu Köyü'ne gelen Ezidiler'in sayısı 14 bini geçti. Ortasu Köyü'ne gelen Ezidiler, daha sonra Diyarbakır, Nusaybin, Batman, Cizre ve Silopi ile Şırnak'taki uygun kamplara gönderiliyor.

FOTOĞRAFLI