ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 2011 yılında düzenlenen ve 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonunu soruşturan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın takipsizlik kararı vermesi üzerine, aileler protesto eylemleri yapacaklarını söyledi.
Uludere'nin Gülyazı Köyü'nde yaşayan ve olayda yaşamını yitiren Vedat Encü'nün babası Zeki Encü, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanlığı'na tepki göstererek, "Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı'nın bu olayda parmağı olmasaydı, rahatlıkla bu soruşturmanın bir an evvel sonuçlanması için talimat verebilirlerdi. Biz alınan kararlar ve uygulamalardan anlıyoruz ki Başbakan ve Genelkurmay Başkanı oyalama taktikleriyle olayı unutturmaya ve saptırmaya çalışıyor. Katliamın ortakları bir araya geldi ve mahkemelere olayı kapatma talimatı verdiler" iddiasında bulundu.
"YURDU TERKETMEK DAHİL BİR ÇOK EYLEM YAPACAĞIZ"
Önümüzdeki günlerde ailelerin bir araya gelerek kararı protesto etmek için eylem yapacaklarını ifade eden Encü, "AK Parti ve Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik nedeniyle savcı ve yüzlerce polisi görevden alabilen siyasal iktidar, bu soruşturmaya neden müdahale etmiyor? Şimdiye kadar nasıl mücadele ettiysek, bundan böyle de alınan hukuksuz kararların üzerine gideceğiz. Biz demokratik çevrelere sesimizi duyurduk, şimdi onlarla birlikte alanlara ineceğiz. Biz AKP'nin grubunu işgal etmek, il binalarına yürümek ve yurdu terk etmek de dahil her tür eylemi yapacağız" diye konuştu.
"İLK GÜNDEN BERİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİMİZ OLMADI"
Operasyonda yaşamını yitiren Cemal Encü'nün ağabeyi Vahit Encü de kararın kendileri için sürpriz olmadığını, katliamın emir-komuta zinciri içerisinde işlendiğini söyledi. Kararı protesto etmek üzere çeşitli eylemleri yapacaklarını kaydeden Encü, "Erdoğan'ın hem yargı, hem asker üzerinde apaçık bir etkisi var. Diğer olaylarda hemen devreye soktuğu baskısını bizim soruşturmamız için neden hayata geçirmiyor. Bizim aileler olarak hükümetten beklentimiz ilk günden itibaren yoktu zaten. Şimdi biz aileler, dostlarımızla birlikte bu kararı protesto edeceğiz" diye konuştu. EB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)