ŞIRNAK BAROSU: KARAR HUKUKU KATLETTİ
Şırnak Barosu Adli Yardım Bürosu'nda operasyonda yakınlarını yitiren Veli Encü ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, dosyanın askeri savcılığa gönderilmesinden sonra kendilerinde kaygı oluşmaya başladığını belirterek, "Olayın soğutulmaya çalışılacağını, olayın unutturulmaya çalışılacağını ve örtbas edileceğiyle ilgili korktuğumuz yönde bir karar çıktı" dedi. Kararın hukuku katlettiğini iddia eden Elçi şunları söyledi:
"Kararı incelediğimizde maalesef değil hukuk birinci sınıf öğrencisi, bir lise öğrencisinin bile bu yönde hukuku bu şekilde katledecek bir karar vermesi mümkün değil. Bizim kanaatimize göre etkin soruşturma yapılmamıştır. Daha dosya Diyarbakır'da iken gizlilik kararı alınıp dosya hepimizden gizlendi. Herhangi bir hukuki gerekçesi olmamasına rağmen zaten o aşamadan beri dosyanın örtbas edilmeye çalışılacağı, faillerin bulunmayacağından endişelerimiz vardı. Karara baktığımızda askerin sorunun olmadığı, sorununun emri veren kurum ve kişilerde olduğunu açıkça ifade etmiştir. Burada en büyük yanılgı yasadışı bir emir olsa bile emri yerine getireni sorumluluktan kurtarmaz. Emri yerine getirenle beraber emri verenin de sorumluluğu var. Burada Bakanlar Kurulu'nun ve hükümetin emri ile yapılması Tugay Komutanı'nın emri ile yapılmışsa bunu uygulayanla beraber bunların da yargılanması gerekir. Bu durum kanunun emir ile cezasızlığı ortaya çıkarmamaktadır. Tam tersi sorumluluk sahibinin sayısını artırmaktadır. Ama şöyle bir gerçeklilikte var dosya bir yarbay rütbesindeki bir askerin yapabileceği bir soruşturma değildir. Kuvvet komutanları hakkında, siyasiler hakkında oturacak nitelikli bir karar vermesi zaten beklenemez ve bizim kanaatimize göre de şu an bir tek yol kalmış, itiraz yolu. Biz itirazlardan da bir şey çıkmayacağını düşünüyoruz. Çünkü sonuçta askeri rütbeli bir mahkeme tarafından incelenecek bunun aksini bekleme mümkün değil."
YARGI ONURUNU KURTARMAK İÇİN KARARI BOZMALI
Baro Başkanı Elçi, bu kararın Kürtlerin yargıya olan güvenini tamamen ortadan kaldırdığını belirterek, "Şimdiki kararı insanın içine sindirmesi mümkün değil. Bu karar, Kürt halkının yargıya olan kırıntı şeklindeki güvenini de ortadan kaldırdı. Bundan sonra hukukçu olarak bizim de güvenmemiz bir beklenti içerisinde olmamız mümkün değil. Bizim beklentimiz bu hatanın neresinden dönülse kardır anlayışıyla hukukun tekrar sağlıklı bir biçime getirilmesi için, yargının onurunu kurtarması için itirazı inceleyecek yargının bu kararı bozması, etkin bir soruşturma yapması ve bu 34 gencin katili olan katliamı yapan faillerin hangi mevkide, nerde olursa olsun tespit edip yargı önüne çıkarılıp hesap sorulması lazım. İtirazdan da bir şey çıkmazsa Uluslararası Ceza Mahkemesi ve AİHM'de hak arama çabalarımız devam edecektir" dedi.
ARTIK BAŞBAKAN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Operasyonda yakınlarını kaybeden Veli Encü ise, kararı utanç verici ve çirkin olarak değerlendirdi. Kararın kendilerini şaşırtmadığını ve hayal kırıklığına uğratmadığını kaydeden Encü, "Çünkü devletin ve AK Parti hükümetinin Roboski katliamına karşı katliamın olduğu ilk günden bu yana tavrı hep beliydi. Olayı karartmak, olayın faillerini gizlemek ve korumaya yönelik adımlar atmak. Devlet açık bir şekilde Roboski katliamının faillerini gizlemeye korumaya ve olayın bütün delilerini karatmaya yönelik yeni bir adım daha atmıştır. 17 Aralık operasyonunda sırf bakanlarının oğluna soruşturma açıldı diye yargının altını üstüne getirmişse, buradan artık hükümet bir adım atmak zorundadır. Biz Başbakanla bir görüşme yaptık. Biz Roboski dosyasının sivil yargıdan alınıp askeri yargıya verilmesinde tepkimizi çekerken, Başbakan bize orada bir söz verdi. Ben burada başta başbakan olmak üzere hükümete şu çağrıda bulunmak istiyorum. Oradan bize söz verdin. Askeri yargıdan çıkan neticeden sonra üzerime düşeni yapacağım dediniz. Ve burada çağırıyorum. Sayın Başbakan artık bundan sonrası senin mükellefindedir. Senin görevindedir ve sana havale edeceğiz. Bu katliamın faillerinin cezalandırılmasında yetkili tek kişi sensin. Yine aynı tavrı sergilemeye çalışırsanız Roboski katliamın faillerinden birisiniz ve sorumlulardan bir tanesisiniz" dedi.
Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK,()-

EK(GG/AAA)(FOTOGRAFLI)