ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu ve Gülyazı köylerinde, dün sabah erken saatlerinde askerlerin yaptığı ev aramalarından sonra gözaltına 7 kişiden 3'ü savcılıkça, 4'ü de gece yarısı çıkarıldıkları mahkeme tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Zanlılar adliyeye sevkedilirken, polis ve yakınları arasında arbede çıktı.  Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişinin ailelerinin yaşadığı Ortasu ve Gülyazı köylerinde, dün sabah saat 04.30 sıralarında askerlerin yaptığı ev aramalarından sonra köylülerden Kerem Enç, Yılmaz Enç, Hikmet Alma, Cehver Üren, Celal Encü, Faruk Encü ve Servet Encü gözaltına alındı. POLİSLE AİLELER ARASINDA GERGİNLİK  'Yağmalama, kamu malına zarar vermek, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek ve kamu görevlisini yaralamak' suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişi, askeri helikopterle dün Uludere İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Burada sorgusu tamamlanan 7 şüpheli daha sonra Cumhumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Şüpheliler adliyeye sevk edilirken, burada bekleyen yakınları ile polis arasında arbede çıktı. Polis TOMA ve zırhlı araçlarla adliye etrafında sıkı güvenlik önlemi aldı. Yakınlarını bekleyen aileler ile polisler arasında kısa süreli yaşanan gerginlik araya girenler tarafından ölendi.
'BİRİNİ ÖLDÜRDÜNÜZ, BİRİNİ İÇERİ ALDINIZ' Polislerin aileleri uzaklaştırmak istemesine karşı çıkan gözaltına alınan Hikmet Alma'nın babası Sedik Alma, "İntikam peşinde değiliz, adalet ararken bizi içeri alıyorsunuz. Bu yaşanan olayda 3 bin kişi vardı. Neden sadece katledilenlerin ailelerini alıyorsunuz? Bunda biz kötü niyet görüyoruz" diyerek tepki gösterdi.  Oğlunun gözaltına alınmasına tepki gösteren Hikmet Alma'nın annesi Azime Alma da, "Birini öldürdünüz, birini de içeri aldınız, bize yapılan reva mı?" dedi.
'SİZİN ÖNÜNÜZDE EĞİLMEYECEĞİZ' Yaşamını yitiren Şervan Encü'nün annesi Leyla Encü de, "Sizin Allahınız ve Peygamberiniz yok, bizleri öldürdünüz yetmedi, şimdi de içeri alıyorsunuz. Bu da yetmedi, fotoğraflarını da kırıp üzerine basıyorsunuz, Allah'ınızdan bulun. Sizin önünüzde eğilmeyeceğiz, sizden korkmayacağız, öldürseniz de tutuklarsanız da korkmayacağız" diye beddua okudu.  Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarılan şüphelilerden Kerem Enç, Faruk Encü ve Servet Encü serbest bırakılırken, Hikmet Alma, Cevher Üren, Yılmaz Enc ve Celal Encü ise tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi. Nöbetçi mahkemede ifade veren 4 kişi de, gece geç saatlere kadar süren duruşma sonrasında, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.