PİLOT İFADELERİ DE DOSYADA YER ALMALI
Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında hava operasyonu sırasında 34 kişinin ölümüyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararına, itiraz başvurusu yapan avukatlar, dosyada pilotların kendi aralarındaki görüşme kayıtları ve ifadelerinin yer almadığını, bunların da dosyada yer alması gerektiğini belirtiler.
Avukatlar Meral Danış Beştaş, Mehmet Emin Aktar, Tahir Elçi, Reyhan Yalçındağ Baydemir, Pınar Akdemir, Mesut Beştaş, Serdar Çelebi, Cihan Güçlük ve Sinem Coşkun imzası ile verilen itiraz dilekçesinde, askeri savcılığın yetki aşımı yaparak hükme varmasının yanı sıra yeterli incelemenin yapılmadığı belirtilerek esasa ve usule ilişkin hatalar sıralandı.
Başvuruda, öldürülenlerin, 'kaçakçı' olduğunu anlamak için fazla bir araştırmaya gerek olmadığına işaret edilerek, "Bu herkesin bileceği bir gerçektir. Bu konuda da Genelkurmay Askeri Savcısı maddi olay anlatımında teğet bile geçmemiştir. Takipsizlik kararındaki maddi olay anlatımının gerçekle ilgisi yoktur. Bu itibarla, ilgili birimlere yazı yazılarak grubun ve ulaşım için kullanılan hayvanların çokluğu karşısında, hangi saiklerle maktul ve müştekilerin örgüt üyesi oldukları sonucuna varıldığının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Dosyada pilotların ifadelerine yer verilmemiştir. Bombardımanı yapmakla görevli pilotların bombardımandan önce yaptığı görüşmelere yer verilmemiştir. Bu kadar vahim bir katliamda uçakları kullanan pilotların ifadelerinin ve olaydan önce yaptıkları görüşmelere yer verilmemesinin izahı yoktur. Katliamdan sonra bazı yayın organları 'pilotların bombalamadan önce söz konusu kişilerin kaçakçı olduklarını bildikleri bilgisini haber yapmıştır. Bu nedenle, pilotların olay ile görevlendirilmelerinden başlayarak, olayla ilgili kendi aralarında ve sıralı komuta kademesi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin dosya arasına alınması gerekmektedir" denildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesine verilen itiraz dilekçesinde, olay ile ilgili askeri yetkililerin ifadeleri ile telefon ve telsiz konuşmalarının kayıtlarının da yer almadığının hatırlatılarak, Türkiye Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı'na (TİB) yazı yazılarak bu görüşmelerin dosyaya eklenmesi ve Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere yazılarak olay gününe ilişkin telsiz görüşmelerinin tamamının dosya arasına alınması istendi. İtiriz başvurusunda, savcılığın verdiği 'takipsizlik' kararında Birleşmiş Milletler Antlaşması'na atıf yapıldığı ve bunun gerçeği yansıtmadığı da ifade edilerek, "Eğer bu atıf kabul edilirse sözleşmeye taraf devletlerin herkesi öldürme hakkı olduğu kanısına varılacaktır" denildi.

FA(GG/AAA)