Arzu KAYA / İstanbul, () Kharkov-İstanbul seferini yapan yolcu uçağını 7 Şubat'ta kaçırma girişiminde bulunan Artem Kozlov adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edildi.
Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağı 7 Şubat'ta kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 2. celsesi görüldü.

"TÜRKİYE'DE ÇALIŞIRIM"
Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Artem Kozlov hazır bulunurken, havayolu şirketinin avukatı ve sanık avukatı da duruşmaya katıldı. Tutukluluk haline ilişkin beyanı sorulan duruşma savcısı, Kozlov'un yabancı uyruklu olması, Türkiye'de ikametgah sahibi olmaması ve yurt dışına kaçma şüphesinin bulunmasını gerekçe göstererek tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme hakimi, duruşmada hazır bulunan tercüman aracılığı ile Kozlov'un Türkiye'de nerede kalabileceğine ilişkin soru yöneltilmesini istedi. Kozlov ise Türkiye'de bir tanıdığının bulunduğunu belirterek, "Burada bir ev kiralamayı düşünüyorum. Bu imkanım var. Ayrıca uçak akademisi ve internet ile alakalı bir bölüm bitirdim, reklamcılık bilgim de var. Bu alanlarda da Türkiye'de çalışırım" dedi.

Mahkeme, Kozlov'un daha fazla tutuklu kalmasının telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracağını ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığını belirterek, Kozlov hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi. Yaklaşık 3 ay tutuklu kalan Kozlov hakkında yargılama süresi boyunca yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, Kozlov'un haftanın 2 günü bildirdiği adrese en yakın karakola giderek imza atmasına hükmetti. Davanın geçtiğimiz ay görülen ilk celsesinde Kozlov, uçağa başlangıçta İstanbul'a turist amaçlı gitmek için bindiğini belirterek, Ukrayna'da yaşanan olayları protesto ederek dünyaya duyurma amaçlı suça konu eylemi gerçekleştirdiğini ifade etmişti.  
42 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 7 Şubat 2014 tarihinde, ülkesindeki siyasi karışıklığa uluslararası alanda dikkati çekmek düşüncesiyle, 2014 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Soçi kentine uçak kaçırmak ve alıkoymak kastıyla Kharkov'dan İstanbul'a giden Pegasus Havayolları'na ait uçağa yolcu olarak bindiği anlatıldı. Kozlov'un 7 mürettebat ve 110 yolcuyu bombayı patlatarak öldürme tehdidiyle alıkoyarak kişi hürriyetini tehdit ettiği kaydedilen iddianamede, hava korsanının tehditle hava ulaşım aracını kaçırıp alıkoyduğu ifade edildi. Artem Kozlov hakkında "Hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" ve "Cebir tehdit veya hile kullanarak birden fazla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
(BB)