İZMİT'te 2 ay önce evinde intihar eden eski Kırkpınar Ağası işadamı Adem Tüysüz'ün, aileye ait kuyumcu ve döviz bürosunu kapatıp ortadan kaybolan 4 yakını tahliye edildi. Şikayetlerin geri alınması üzerine serbest kalan aile fertleri, alacaklıların tüm paralarının ödeneceğini duyurdu.
Kentte renkli kişiliğiyle de tanınan Adem Tüysüz, 17 Mayıs'ta İzmit'teki evinde kendisini iple asarak canına kıydı. Adem Tüysüz'ün neden intihar ettiğine ilişkin hiç bir bilgiye ulaşılmazken, bu kez kardeşi ve oğullarının işlettiği, kentin en büyük kuyumcu dükkanı olan Sarraf Tüysüzler'in 27 Haziran'da içi boşaltılıp kepenkleri indirilmişti. Bunun üzerine yüzlerce kişi Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak aileye güvene dayalı olarak, karşılğında kar payı almak üzere milyonlarca lira para, döviz ve altın verdiklerini ileri sürerek şikayetçi olmuştu.
Sarraf Tüysüzleri işleten Adem Tüysüz'ün kardeşleri Cemalettin ve Yüksel Tüysüz ile oğlu Cengiz ve Cemalettin Tüysüz'ün oğlu Turgut Tüysüz, 8 Temmuz'da ifade vermek üzere geldikleri Kocaeli Adliyesi'nde tutuklandı. Ailenin 4 ferdi, verdikleri ifadelerde, Adem Tüysüz'ün intiharının ardından çıkarılan bazı söylentiler üzerine kendilerine para ve altın teslim edenlerin paniğe kapıldıklarını, ani talep karşısında ödeme zorluğuna girmeleri ve durumun daha kötüye gideceğini de düşüanerek böyle bir karar aldıklarını, herkesin parasının ödeneceğini söyledi.
Bu süreç içinde diğer aile fertlerinin ve avukatlarının yaptığı görüşmeler sonunda, paniğe kapılarak şikayette bulunanların tamamına yakınının şikayetlerini geri alması üzerine, Tüysüz ailesinin fertleri dün gece yeniden çıkarıldıkları adliyede tutuksuz yargılanmak kaydıyla serbest bırakıldılar.
Tüysüz ailesi son gelişmelerin ardından yaptıkları yazılı açıklamada, borçlarının tamamını ödeyeceklerini belirtti. Açıklamada şöyle denildi:
"Bilindiği üzere, Tüysüzler Ailesi’nin büyüğü merhum Adem Tüysüz’ün vefatının ardından yaşanan öngörülemez sıkıntılar sebebiyle şirket yetkililerimiz kısa bir süreliğine şehrimizden ayrılmak zorunda kalmış, akabinde, aleyhlerinde çıkarılan tüm söylentilerin hilafına, taahhütlerine riayetle, hakikatin açığa çıkması adına, emniyet kuvvetlerine ve adli makamlara teslim olmuşlardır. O an için, yetkililerimiz hakkında tedbir mahiyetinde tutuklama kararı icra olunmuştu. Bir hafta zarfında yetkililerimiz lehine yaşanan gelişmeler adli makamlarda tutuklama tedbirinin icrasının istenilen faydayı sağladığı, bunun devamının adli, idari ve sosyal açıdan menfi tesir yaratabileceği kanaati oluşturduğundan yetkililerimiz serbest bırakılmışlardır. Tüysüzler Ailesi çatısı altındaki şirketlerin geçirdiği krizden etkilenen müşterilerimizin ve süreçte samimi yardımlarını esirgemeyen dostlarımızın muhtemel zararlarını tazmin için şirket yetkililerimiz bugün itibariyle çalışmaya başlayacak ve en kısa sürede tüm tarafları gözeten bir planı takdim edeceklerdir. Tüysüzler Ailesi olarak, gösterdikleri sabır ve güven için müşterilerimize, dostlarımıza ve halkımıza teşekkür ediyoruz."

FOTOĞRAFLI