Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'hırsızlık, konut dokunmazlığını ihlal etmek' suçlarından tutuklu yargılanan Kadri Yıldız'ı kaçırmak istedikleri iddiasıyla 7'si tutuklu 8 kişi hakkında 24.5 yıl ile 30 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıklar, şimdi arkadaşlarını kaçırmak için arbede çıkardıkları aynı mahkemede yargılanacak.
Davaya konu olay geçen yıl 10 Eylül'de Bayraklı’daki İzmir 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunda meydana geldi. Kazım Aybey'in evine girip hırsızlık yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan tutuklu sanık Osman Tosun Kıtış ile başka suçtan tutuklu ve hakkında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan ve bu davada tutuksuz yargılanan Kadri Yıldız, biri uzman çavuş beş jandarma tarafından elleri kelepçeli olarak duruşma salonuna getirildi. Dördüncü celsesi yapılan duruşmada, ellerindeki kelepçeleri jandarma tarafından çıkartılan ve sanık sandalyesinde oturan Kadri Yıldız, izleyiciler bölümünde oturan yakınlarına işaret verince arbede başladı, jandarma görevlileri yaralandı. Yıldız önce bir jandarmanın silahını almak istedi, ardından da yakınlarının yardımıyla koridora dağru kaçmak isterken yakalandı. Salona getirilen Kadri Yıldız bu kez arbedenin ardından kürsüye, zapta geçmesi için bırakılan silahı almak için hamle yapınca yeniden ortalık karıştı.
Güçlükle etkisiz hale getirilen Yıldız, hastaneye kaldırıldı. Çıkan arbedede bilgisayar monitörü parçalandı. Hakim Hasan Çelik, kendisinin ve personelinin can güveniliğini tehlikeye düşüren bu olaydan dolayı duruşmalara ara verdi. Çelik, olaya karışan sanığın yakınlarının da tespit edilmesi için polise talimat verdi. Olayın ardından İzmir Emniyeti Gasp Büro Amirliği ekipleri, Kadri Yıldız'ı cezaevinde ziyaret eden kişilerin isimlerinden, güvenlik kamerası kayıtlarından ve yakın arkadaş çevresinden yola çıkarak, araştırma yaptı. Duruşma salonunda arbede çıkartanların kimliklerinin de belirlenmesiyle operasyon düzenlendi. Baskında, K.D., G.K., D.U., B.T., A.Ç., G.Ç.D., Y.B., Kadri Yıldız'ın kız arkadaşı D.K.'nın yanı sıra diğer şüpheli Osman Tosun Kıtış'ın eşi H.K. gözaltına aldı. Arkadaşlarının duruşmasını izlemek için gittiklerini, ancak bir anda ortalığın karıştığını ileri süren şüpheliler, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme 9 kişiden D.K. ve H.K. dışındaki 7 kişiyi tutukladı. G.Ç.D., avukatı Ahmet Seyit Akyüz'ün itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Taner Şimbil, aralarında başka suçtan hükümlü Kadir Yıldız ile tutuklu sanıklar K.D., G.K., D.U., B.T., A.Ç., Y.B. ve tutuksuz sanık G.Ç.D.'nin de bulunduğu 8 sanık hakkında 'hükümlü veya tutuklunun kaçması', 'tehdit', 'hakaret', 'mala zarar verme', 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından dava açtı. Savcı, H.K. ile D.K. hakkında ise dava açmadı. Kadri Yıldız 30 yıl, diğer sanıklar ise 24.5'er yıl hapis cezası istemiyle olayın yaşandığı İzmir 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Kadri Yıldız ile suç ortağı olduğu belirtilen Osman Tosun Kıtış, "Bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık, konut dokunmazlığını ihlal etmek" suçundan yargılandıkları davada ise 7'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)