Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR’in Eskiizmir Semti'nde 2 yıl önce, ekip otosuna çarpan ehliyetsiz sürücü Erhan Barlak'ın ağbeyi Emrah Barlak'ı çıkan tartışmada, tabancayla öldürüp, 4 kişiyi de yaraladığı iddia edilen polis memuru İ.K.’nın ömür boyu ve 25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda, izlenen görüntülere göre polis memurunun bıçakla yaralanmadığı belirtildi. Polis memurunun tutukluluğuna devam kararı verilirken, duruşma ertelendi.
İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın dokuzuncu duruşmasına, hakkında 'kasten adam öldürme' suçundan müebbet, Erhan Barlak, Faruk Karahan, Halil Altın ve Seyit Ekinci'yi 'kasten yaralama' suçlarından da 25 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık polis memuru İ.K., avukatı Tolga Yurdakul, ölen Emrah Barlak'ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak, avukatları Aykut Dikencik ile Süphan Erkan katıldı. Polis duruşma salonu ve adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Duruşma salonuna girenlerin tek tek üzerleri arandı.
Mahkeme başkanı Mustafa Hakan Uğurlu, İstanbul Üniversitesi’nde görevli üç öğretim üyesinden oluşan bilirkişi heyetinin, olay sırasında çekilen görüntüleri tek tek inceleyip, hazırladıkları raporun geldiğini belirtti. Uğurlu, raporda, olay sırasında bıçakla yaralandığı iddia edilen sanık polis memuru İ.K.'nın, herhangi bir yaralama görüntüsüne rastlanılmadığını söyledi. Bunun üzerine ölen Emrah Barlak'ın avukatı Aykut Dikencik, sanığın olay sırasında bıçakla yaralanmadığını yargılama başladığından beri söylediklerini, bu söylediklerini de bilirkişi raporunun doğruladığını belirtti, tutuklulk halinin devamına karar verilmesini istedi. Sanık İ.K.'nın avukatları da bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek, yeni rapor alınmasını istedi. Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi raporu alınması istemini reddine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı mayıs ayına erteledi.

BK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)

---------- KUTU --------

Basın açıklaması

İZMİR 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde Duruşma sonrası ölen Emrah Barlak'ın anne ve babasının da aralarında bulunduğu, Baran Tursun Vakfı ve Mazlum-Der üyesi bir grup adına avukat Aykut Dikencik, basın açıklaması yaptı. Dikencik, "Polisin öldürme gücü o kadar yükseldiki, bu cinayetlere seri cinayetler bile diyebiliriz. Birkaç yılda arka arkaya 152 kişiyi öldürmek, seri katilere has bir olaydır. Bizler polisin, polis şidddeti mağduru aileler olarak, polisin silah kullanma yetkisi olarak düzenlenen, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda, bireyin yaşamanı, özgürlük ve güvenliğini esas alacak biçimde, uluslararası standartlara göre düzenlenme yapılmasını istiyoruz" diye konuştu. Adliye önünde konuşan baba Nusrettin Barlak da "Adalet istiyorum. Adil yargılama yapılsın" dedi. Mazlumder İzmir Şubesi Başkanı Avukat Süphan Erkan, bu olayın son olmasını dilediklerini söyledi. Gruptakiler açıklama sırasında polis aleyhine sloganlar attı.
NE OLMUŞTU?
Olay, 12 Ağustos 2012 tarihinde 9781 sokak ile 3800 sokak kesişiminde saat 15.15 sıralarında meydana geldi. Asayiş Şube’de görevli ekip otosu, iddiaya göre, devriye görevini yaptıktan sonra, yol kenarına park etti. Bu sırada, ehliyetsiz olan Erhan Barlak’ın kullandığı 09 YG 987 plakalı otomobil, Ünal Basmacı'nın kullandığı 35 A 1378 plakalı ekip otosuna çarptı. Ekip otosundan inen polis memurları, tutanak tutmak istedi. Ceza yazılmasına engel olmak isteyen Erhan Barlak, yanındaki ağabeyi Emrah Barlak ve Faruk Karahan ile polis memurları arasında tartışma başladı. Arbede sırasında, polis memurları biber gazı sıktıktan sonra havaya ateş etti, Erhan Barlak ve 2 kişi ise sandalyeyle üzerlerine yürüdü. Polis memuru İ.K., meslektaşına sandalyeyle saldırıldığını görünce silahını tekrar ateşledi. Bu sırada Emrah Barlak karnından, kardeşi Erhan Barlak ve Faruk Karahan bacaklarından yaralandı. Yoldan geçen Halil Altın da seken kurşunla hafif yaralandı. Yaralılardan Emrah Barlak kaldırıldığı hastanede öldü. Olayın ardından gözaltına alınan polis memuru İ.K., açığa alındı. İşlemlerin tamamlanmasını ardından adliyeye sevk edilen İ.K., tutuklandı.