Cem TURSUN / İSTANBUL, ()  İHD, Gaziosmanpaşa'da Türk bayrağını indirmeye çalışırken polisler tarafından ayağından vurulan ve tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar eden Ali Uçkun'un ölümüne ilişkin cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ali Uçkun'un şizofren olduğunu belirten İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdulbaki Boğa, Metris Cezaevi Müdürü ve diğer sorumluların "Kasten öldürme", "Görevi kötüye kullanma", İşkence" suçlarından cezalandırılmalarını talep etti.  
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı avukat Abdulbaki Boğa ve bir grup İHD'li Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak, "Bir şizofreni indirmek yetmedi, astınız, çıldırdınız" yazılı pankart açtı.

"ALİ UÇKUN ŞİZOFREN HASTASIYDI"
Grup adına basın açıklaması yapan Avukat Abdulbaki Boğa, "Bir şizofren hastası Ali uçkun bir tane değil iki tane bayrağı indirme girişiminde bulundu. Normal bir insanın yapacağı davranış olabilir mi bu? Böylesi çıldırmışlığın, kedinden geçmişliğin, nefretin, savaş çığırtkanlığının olduğu bir süreçte normal bir vatandaş bir değil iki bayrağı indirebilir mi? Biz Ali Uçkun'un ölümünün şüpheli olduğunu düşünüyoruz. Araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kamera görüntülerinin, özellikle hücrenin bulunduğu koridordaki görüntülerin mutlak şekilde yargıya getirilmesi, savcıların araştırması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"BAYRAĞIN İNDİRİLMESİ OLAYINI TASVİP ETMİYORUZ AMA YAŞAMA HAKKINI HER KOŞULDA SAVUNUYORUZ"
Boğa sözlerini şöyle tamamladı: Bir halkın sembolü olan bayrağın indirilmesi eylemini tasvip etmiyoruz. Biz bayrağın indirilmesi olayını tasvip etmiyoruz ama yaşama hakkını her şart ve koşulda savunuyoruz. Bu suçlu kim olursa olsun hangi suçu işlemiş olursa olsun. Dolayısıyla biz şimdi müracaat savcısına dilekçemizi vereceğiz"

DİLEKÇEDEN
Açıklamanın ardından İHD adına hazırlanan suç duyurusu dilekçesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Dilekçede, Ali Uçkun'un gözaltına alınarak "Örgüte üye olmak" ve Türk bayrağını alenen aşağılamak" suçlarından tutuklandığı ardından da Metris Cezaevi'ne gönderildiği hatırlatıldı. Dilekçede, Uçkun'un tutuklama kararına karşı yüzde 80 oranında şizofren hastası olduğuna ilişkin sağlık raporu bulunduğu gerekçesiyle itiraz edildiği anca infaz savcılığına yapılan bu başvurunun sonuçsuz kaldığı ifade edildi. Ali Uçkun'un ölümünün şüpheli olduğu belirtilen dilekçede, "Bu ölüm Ceza İnfaz Kurumu görevlilerinin ihmali sonucunda gerçekleşen bir yaşam hakkı ihlalidir" denildi. Dilekçede şüpheli olarak gösterilen kimlikleri soruşturma aşamasında tespit edilecek Metris Cezaevi Müdürü, ikinci müdürleri, olay esnasında kurumda bulunan ceza infaz koruma memurlarının "Kasten öldürme", "Görevi kötüye kullanma", İşkence" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Ali Uçkun, 28 Haziran 2014 tarihinde Gaziosmanpaşa'da Emniyet Müdürlüğü binasından Türk bayrağını indirmeye çalışırken polisler tarafından ayağından vurularak etkisiz hale getirilmiş, sevk edildiği adliyeden tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 09 Temmuz 2014'te ise Ali Uçkun Metris Cezaevi'ndeki koğuşunda ölü bulunmuştu.
(FOTOĞRAFLI)