Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde yaşayan işsiz 43 yaşındaki Sedat Balaban, Şırnak’ın Silopi ilçesinde Emniyet Müdürü Murat Çetiner’e tokat atan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı tehdit ettiği iddiasıyla 74 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Ereğli ve Kozlu ilçelerinde 3 kez intihar girişiminde bulunan ve her seferinde ikna edilerek kurtarılan Sedat Balaban, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yaklaşık 3 yıl önce Çetiner'e tokat atmasına sinirlenerek, ‘155 Polis İmdat’ hattını arayıp Tuncel ve Demirtaş'a yönelik tehditlerde bulundu.
155 POLİS HATTI DELİL OLDU
Bunun üzerine 155 hattı kayıtları doğrultusunda Karadeniz Ereğli 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi geçen yıl Balaban hakkında kamu davası açtı. Soruşturma kapsamında müşteki olarak alınan beyanında Sebahat Tuncel, ihbar tutanağını okuduğunu belirterek, "İsmimi bizzat zikrederek öldürmekle tehdit eden, ayrıca hakaret eden şahıstan şikayetçiyim. Kendisinin araştırılarak açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilmesini ve hakkında soruşturma yapılarak dava açılmasını istiyorum. Sedat Balaban isimli şahısı tanımam. Şikayetçiyim. Uzlaşmayı da kabul etmiyorum" ifadesini kullandı.
TEHDİT ETME KASTIM YOKTU
Sedat Balaban ise savunmasında, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Balaban, “Olay tarihinde Güneydoğu’da meydana gelen olaylar sırasında müşteki Sebahat Tuncel, emniyet müdürüne tokat atmıştı. Bu olay beni çok etkiledi, gururum kırıldı. O şekilde bir polise el kaldırılmasının devlete el kaldırma olarak algıladım. Bu nedenle üzüntümü paylaşmak için emniyeti aramıştım. Karşıma çıkan polisle görüşürken tekrar böyle bir yapmaları halinde ‘Sebahat Tuncel ve Selahatttin Demirtaş’ı indiririm’ dedim. Ayrıca müşteki ve mağdur televizyonda ‘elimize silah aldırmayın Türkiye’yi kana bularız’ diyorlardı. Ben de bir duyarlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak olayın tahriki ile emniyet müdürlüğünü aradım, müştekilere ulaştıracaklarını zannetmiyordum. Tehdit etme kastım yoktu. Bu nedenle beraatime karar verilmesini istiyorum” diye görüşünü dile getirdi.
Ereğli 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi geçen 19 Şubat’taki duruşmada Sedat Balaban hakkında Tuncel ve Demirtaş’a tehditten önce 6 ay sonra da geçmişi ve cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri gözetilerek 1’er ay 7’şer gün olmak üzere toplam 74 gün hapis cezası verirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasına yer olmadığına karar verdi.
PAŞA PAŞA YATARIM
Zonguldak Adliyesi önünde gazetecilere konuşan Sedat Balaban, sağlık problemleri nedeniyle yaklaşık 4 ay önce verilen mahkeme kararına rağmen, cezaevine konulmadığını söyledi. Balaban, cezasının infazı için 10 gün içinde ilgili kurumlara teslim olmasına yönelik çağrı kağıdı geldiğini belirterek, “Devletin verdiği cezaya razıyım, paşa paşa yatarım. Kanımın son damlasına kadar uğraşırım. Benim korkum yok ama bir kişinin bunlara dur demesi gerekiyor. Ben sadece devleti korumak amaçlı bu eylemi yaptığım halde bana bu ceza niye geliyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyim” dedi.

(FOTOĞRAFLI)