DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın görülmesine, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza mahkemesi'nde bugün başlandı. 'Lice Adalet Arıyor Platformu' üyeleri adliye önünde, 'Başbakanımızın da, çözüm sürecinin de, davamızın da arkasındayız' yazılı pankart açtı.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993 tarihinde çıkan olaylarda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi yaşamını yitirmiş, ilçede çok sayıda ev ve işyeri yakılmıştı. Olayı soruşturan savcı, iddianameyi zaman aşımına bir gün kala tamamlayarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
'BAŞBAKINIMIZIN, ÇÖZÜM SÜRECİNİN ARKASINDAYIZ"
Bugün başlayan dava öncesi Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan Lice Adalet Arıyor Platformu üyesi yaklaşık 150 kişi, 'Yargıdan vesayet değil, adalet istiyoruz', 'Halkın evini bombaladınız korkmadınız, Allahın evini bombaldığınızda da mı korkmadınız mı?', ' Başbakanımızın da, çözüm sürecinin de, davamızın da arkasındayız' yazılı pankartlar açtı.
Lice Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Maltaş, Bahtiyar Aydın'ı öldüren güçlerin Lice'yi yok etmeye karar verdiğini ileri sürerek, o güçleri tanıdıklarını söyledi. Yapılanların alenice yapıldığını halkın gözleri önünde evler, işyerlerinin yakıldığını, insanların öldürüldüğünü, camilerin bombalandığını ifade eden Matlaş, 400'den fazla ev, 287 iş yerinin yakıldığını iddia etti.
ÇİLLER VE ORGENARAL GÜREŞ DE YARGILANSIN'
Maltaş, "Bu ülke için kurşun atan da, kurşun yiyende değerlidir" diyen dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in de bu dosya içinde yargılanması gerektiğini savundu.