Artık Genelkurmay Başkanı olabilmek için Kuvvet Komutanı olma şartı aranmayacak. Kararname ile önceki yıllarda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan atılan ya da ayrılan pilotlar da yeniden görevlerine dönebilecek.
Genelkurmay Başkanı olmak için Kuvvet Komutanlığı yapma şartı kaldırıldı. Mevcut orgeneral ve oramiraller arasından herhangi bir ismi Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Genelkurmay Başkanı olarak atanabilecek.
Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 671 Sayılı Kararname'yle Genelkurmay Başkanı'nın atanma usulleriyle görev ve yetkileri yeniden düzenlendi. 
Milli Savunma Bakanı'na bağlanan kuvvet komutanlıklarının, Genelkurmay Başkanlığı'yla ilişkilerinin çerçevesi de kararnamede yeniden belirlendi. 
Buna göre kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na bağlı olacak. Ancak kuvvetlerin istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerinin uygulanmasını Genelkurmay Başkanı sağlayacak. Daha önce Genelkurmay Başkanı'na bağlı olan lojistik ve öğretimle ilgili başlıklar Milli Savunma bakanlığına bağlı olacak. 
Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında, personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ana programları tespit edecek. 
Kararnameyle Gülhane Askeri Tıp Akademesi ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanmasına ilişkin esaslar da belirlendi. Personel uygun kadrolarına nakledilecek. 
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlıkları'nın tabip ihtiyacı ile seyyar hastaneler ve gemilerde görevlendirilecek. Tabibler için bakanlıklar arası prokol yapılacak.
Savaş hali ile uluslararası yükümlülükler nedeniyle yurtdışında verilecek sağlık hizmetleri için de protokol düzenelenecek.