TOKAT'ın Pazar İlçesi'ne bağlı Ovayurt ve Çiftlik köylerinin sakinleri arasında çıkan mera gerginliği sonrası, jandarma ara bölgede nöbet tutmaya başladı.
Pazar'a bağlı Ovayurt Köyü sakinleri, komşu köyleri Çiftlik sakinlerinin hayvanlarını kendi merasında otlattığı öne sürerek 4 yıl önce mahkemeye başvurdu. Yaklaşık 2 bin 500 dönüm mera ile ilgili çıkan anlaşmazlık sonrası mahkeme geçen Mart ayında, Mera Tahsis Komisyonu tarafından Çiftlik Köyü'ne tahsis edilen 9 parselin davacı köy ile davalı köy arasında müştereken kullanılması kararı aldı. Ancak Çiftlik Köyü sakinleri mahkemenin bu kararına itiraz etmeye hazırlanırken, Ovayurt'lular bu meralar üzerinde hayvanlarını otlatmaya başlayınca iki köy arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmanın büyümesi üzerine çok sayıda asker sevk edildi. Akrep araçları ile iki köy arasında nöbet tutan asker, köylülerin birbirlerine yaklaşmasına izin vermedi. Öğle saatlerine doğru ise Çiftlik köyü sakinleri kendi meralarına geçtiği öne sürdükleri Ovayurt'lulara ait hayvanları uzaklaştırırken asker ile aralarında tartışma çıktı. Her iki köyün sakinlerinin elinde sopa olduğu görülürken, aralarındaki 100 metrelik mesafenin ortasında ise askerin bekleyişi sürüyor.
'MERA BİZİM ADIMIZA TAHSİSLİ'
Çiftlik köyü muhtarı İbrahim Yanar, meranın kendi köyü sınırları içerisinde olduğunu öne sürerek, "Mera bizim adımıza tahsisli. Hiç bir parselde onların hakkı yok. Bu kararı devlet verdi bize. Mahkeme de tasdiki bize veriyor, karşı köyde kısmen yararlanabilir diyor. Ama bunun da günü var. Daha kesinleşmemiş bir karar. Bizim itiraz etme hakkımız olmasına rağmen Ovayurt’lular hayvanlarını bizim meramıza sokmaya çalışıyorlar. Ben halka 'durun' diyorum ama halk beni dinlemiyor. 2 gündür bu sıkıntı var" dedi.
'KARDEŞÇE KULLANALIM DİYORUZ'
Ovayurt köyü muhtarı Ali Yaman ise, Çiftlik köyünün kendi köylerinden 1958 yılında ayrıldığını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bunlar bizden ayrıldıktan sonra bizi buraya sokmuyorlar. Biz buna itiraz ettik. İkimizde burada hayvanlarımızı otlatmaya hak kazandık. Biz kardeşçe burada hayvanları otlatalım diyoruz. Ama bunlar bunu dinlemiyorlar. Bizim hakkımız var ama onlar dinlemiyor."
İki köy sakinleri arasında çıkabilecek olası kavgaya karşı jandarmanın bekleyişi sürüyor.

MT,FY(EA/SS) (FOTOĞRAFLI)