Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI (Hatay), () - HATAY'da yapılan denetimlerde yakıt depolarındaki kaçak mazota dahi ceza yazıldığını belirten TIR şoförleri, Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda kontak kapatıp eylem yaptı.
Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla Hatay Valiliği'nce kentin Belen, Topboğazı ve Hassa çıkışlarında 17 Mayıs'ta başlatılan uygulamada maliye, jandarma ve polisten oluşan ekipler, yakıt depolarında kaçak akaryakıt bulunan araçların sürücülerine de ceza yazıyor. Denetimlerde kendilerine haksız yere ceza yazıldığını öne süren TIR şoförleri Cilvegözü Sınır Kapısı'nda kontak kapattı. Kapıda yaklaşık 7 kilometre bir araç kuyruğu oluştu.
DİĞER KAPILARDA SORUN YOK
Yüklerini Cilvegözü ile Suriye'nin Bab-Al Hava Sınır kapısı arasındaki tampon bölgeye bıraktıktan sonra tekrar yurda döndüklerinde uygulama noktalarında ekipler tarafından ceza yazıldığını belirten TIR sürücülerinden Mehmet Birsen, Türkiye'nin diğer sınır kapılarında böyle bir sorun yaşamadıklarını belirterek, "Sadece Hatay araçlarına 50-100 litre için uygulama yapılıyor. 'Valilik emri' deniyor. Böyle bir yasa varsa tüm kapılarda aynı şekilde uygulanmalı. 'Araçlarda kaçak olmayacak, sıfır olacak' deniyor. C-2 belgesi olan ve uluslararası çalışan bir aracın sıfır mazotla çıkmasının yasal dayanağı yoktur. Uluslararası nakliyecilik yapan TIR'larda 550 litre mazot hakkı vardır. Bunu istiyoruz" diye konuştu.
Bir diğer sürücü Hüseyin İri ise, aracının başta Azerbaycan olmak üzere bir çok ülkeye gittiğini, mazot aldığını belirterek, "Eğer yurt dışından gelen araçlarımıza mazot almazsak çalışmamız mümkün değildir. Diğer kapılarda olduğu gibi Cilvegözü'nden de gelirken aldığımız mazot miktarı 550 litre olmalı. Diğer kapılarda olduğu gibi 550 litre mazot bulundurma hakkımızı istiyoruz" dedi.
Şoförler, yetkililere seslenerek haklarının kendilerine verilene kadar eylemlerine devam edip kapıdan Suriye'ye giriş yapmayacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI