BAYBURT'ta oturan ve otostop yaparak  Erzurum'a gelen 14 yaşındaki erkek çocuk G.G.'ye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuksuz yargılanan 47 yaşındaki A.T. hakkında, mağdurun ailesi 150 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Bayburt'tan 19 Nisan 2013 günü Erzurum'a gelirken otostop yapan G.G.'yi kargo kamyonetine alan 49 yaşındaki V.Ç., Atatürk Üniversitesi Kredi Yurtlar Kurumunda çalışan arkadaşı A.T.'yi aradı. İddiaya göre V.Ç., "Evi ayarla, çocukları gönder, sana misafir getiriyorum" dedi. Atatürk Mahallesindeki kuruma ait lojmanlarda oturan A.T., arkadaşının getirdiği çocuğa iddiaya göre tecavüz etti. Bu gelişmelerden sonradan rahatsız olan V.Ç., sabaha doğru çocuğu tekrar kamyonetine bindirerek Bayburt'a götürüp bıraktı. Mağdur G.G. Bayburt'ta başından geçenleri ailesine anlattı ve şikayet üzerine V.Ç. ile A.T. gözaltına alındı. Tecavüz olayını kabul etmeyen A.T., "Çocuk sokakta kalmasın" diye lojmana aldığını öne sürdü. İftira atıldığını öne süren A.T., çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine kondu. V.Ç. serbest bırakıldı.
HAKLARINDA DAVA AÇILDI
3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 'evi terk eden çocuğu, ailesini veya ilgili makamları haberdar etmeden yanında tutmak, çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 16 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan A.T., 5 ay ceza evinde kaldıktan sonra 10 bin lira kefaletle tahliye edildi. Tutuksuz sanık V.Ç. hakkında ise kişinin hürriyetini engellemekten 3 yıla kadar hapis cezası istendi.
TAZMİNAT DAVASI AÇILDI
Ağır Ceza Mahkemesindeki dava devam ederken, G.G.'nin avukatı Mustafa Polat'ın başvurusu ile 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesinde sanık A.T. aleyhine tazminat davası açıldı. Tecavüze uğrayan G.G.'ye 100 bin, anne ve babasına 10'ar bin 4 kardeşine de 5'er bin olmak üzere toplam 140 bin manevi, 10 bin lira da maddi tazminat istendi. Ceza mahkemesi dosyasının mahkumiyetle sonuçlanması halinde hukuk mahkemesindeki davanın lehlerine sonuçlanacağını savunan Avukat Polat, "Türkiye'de ceza kanunları bu tür davalarda yetersiz kalıyor. Ancak bu tür ceza davaları tazminat davalarıyla desteklenirse, suç oranında düşüş olacağını düşünüyorum" dedi.

HP(KS/AAA) (FOTOĞRAFLI)