BURSA'da tarlasına marul çalmaya geldikleri iddiasıyla pompalı tüfekle ateş ettiği iki kişiden Muharrem Alkış’ı (40) öldürdüğü suçlamasıyla ömürboyu hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanan Necdet Duru’nun (54) cinayeti meşru müdafaa sonucu işlediği kanaatine varan mahkeme beraatine karar verdi.
Merkez Osmangazi İlçesi İsmetiye Köyü’nde tarlasına ektiği marulların sürekli çalınması üzeriner geceleri arazisinde pompalı tüfekle nöbet tutan Necdet Duru, geçen 20 Ocak gecesi, şüphelendiği Muharrem Alkış ve Sadık Can'ı tarlasına girerken gördü. İddiaya göre bu sırada Sadık Can, Necdet Duru'ya tüfekle ateş ederken, yaralanmamak için yere eğilen Necdet Duru da elindeki tüfekle havaya ateş edince, Muharrem Alkış'ı yaraladı. Sadık Can kaçarken, üzerinden fişekler çıkan evli ve 3 çocuk babası yaralı Alkış, Duru'nun haber vermesi sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Sadık Can aynı gece yakalanırken, yanında olduğu öne sürülen tüfek ise bulunamadı. Adliyeye sevkedilen zanlılardan Necdet Duru tutuklanırken, suçlamayı kabul etmeyen Sadık Can ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılan soruşturma sonucu Sadık Can hakkında 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesinde 'hırsızlığa teşebbüs'; Necdet Duru hakkında ise 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'adam öldürmek', Sadık Can için ise aynı mahkemede 'adam yaralamaya teşebbüs' suçlarından dava açıldı.
Sadık Can 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'hırsızlığa teşebbüs' suçundan 6 ay hapis cezasına mahkum oldu. Sadık Can ile Necdet Duru'nun 2'nci Ağrı Ceza Mahkemesi'nde karar aşamasına gelen yargılamaları tamamlandı. Çıktığı son duruşmada, müvekkili Necdet Duru'nun, Muharrem Alkış'ı öldürmek istemediğini söyleyen Avukat Ahmet Cem Fırat, "Necdet Duru'nun, TCK'nın 25'nci maddesini içeren, 'kişinin canına, malına ve namusuna karşı, kendi ve yakınlarının alehine haksız bir saldırı olması ihtimal dahilinde de olsa, sanığın eyleminin meşru müdafaa' kapsamında değerlendirilip, beraat etmesini istiyoruz" dedi.
Duruşmaya kısa süre ara veren mahkeme heyeti, ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Necdet Duru'nun Muharrem Alkış'ı, 'meşru müdafaa' kapsamında öldürdüğünü bu nedenle beraat etmesine karar verirken; aynı olayda 'adam yaralamaya teşebbüs' suçundan yargılanan Sadık Can'ın ise 9 ay hapis cezası verdi.
Bu sırada ölen Muharrem Alkış'ın eşi ve çocuklarının avukatı Recep Acar ise kararı temyiz edeceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI