Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI (Sakarya), () - SALİH Mirzabeyoğlu olarak tanınan İBDA-C lideri Salih İzzet Erdiş, İstanbul 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildikten sonra kendisini karşılayan grupla birlikte geldiği Sakarya'nın Sapanca İlçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdiş, "Hayatımı heba olmuş veya boşa geçmiş görmüyorum" dedi.
Bolu Cezaevi'nden dün akşam tahliye edildikten sonra kendisini karşılayan grupla birlikte Sapanca ilçesine gelen Salih İzzet Erdiş gece yarısı burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tahliye kararını değerlendiren Erdiş, "Tahliyeyi bekliyordum veya beklemiyordum gibi şey değil, kesinlikle değilim. Tabi her ikisi de geçerli. Olmasaydı bir sükutu hayal olacak değil ama olması da iyi oldu. Allah hakkımızda hayırlısını versin demişimdir her zaman. Hakkımızda hayırlı olanı Allah bilir, tabii biz çıktığımız için gayet memnunuz ama geride arkadaşlarımızı bıraktık. Şimdi biz çıktık diye sadece kendimiz çıkmanın rahatlığı içinde olamayız" dedi. Cezaevinde geçirdiği 16 yıl için "Hayatımı heba olmuş veya boşa geçmiş görmüyorum" diyen Erdiş şunları söyledi: "Hayatımı o şartların gerektirdiği şeyleri yaparak geçirdim. O sebeple 'hayatım ziyan oldu' demiyorum. Tahliye için uğraşan arkadaşlarım işe nereden başladılar, onu da çok iyi biliyor değilim. Adli Tıp Kurumuna gittim, hastalık raporu alacağımı bekliyorlardı. Ben tam tersi, zekamın son derece sağlıklı olduğunu gösterir şekilde konuştum. Bunun üzerine doktor, bana 'niye geldin' diye sordu. Ben de 'niye geldiğimi bilmiyorum, savcı ve diğerleri gönderdi, geldim' dedim. Tuhaf bir durum oluştu. Hukuk düzeni sadece benim problemim değil. Savcı ve hakimlerin de problemi. Şahsi konularımla uğraşırken bile elimde olmadan kayıverdiğim başka mevzular var. Yani bundan sonraki süreçte arkadaşlarımla hukuk safhasını geniş anlamıyla ele alacağım. 'Hayata bıraktığım yerden devam ediyorum' demiyorum. İnişler ve çıkışlar var. Hayatımı heba olmuş veya boşa geçmiş görmüyorum." Gazetecilerin 'Bundan sonraki süreçte neler yapacaksınız sorusuna ise Erdiş, şöyle cevap verdi:
UÇURUMDAN ATTILAR, YERE SAĞLAM İNDİK
"Ben hayatımın bir kayıp devresi olarak görmüyorum 15 seneyi. Benim hayatımın kaybolmuş bir devresi olarak görmüyorum. Bana zehir yedirdiler, ben onu bala çevirdim. Bundan dolayı yaşamayı fikir, fikri yaşamak diye bilen bir insan olarak bu devreyi de bu şekilde verimli geçirdim. Bu yönden kayıp olarak görmüyorum. Bizi uçurumdan attılar biz yere sağlam indik. Paraşütü icat etmiş olarak indik." 28 ŞUBAT'TA HESAPLAŞMANIN CİDDİ ADIMI
Sabah kalkar kalkmaz kaldığı yerden çalışmalara başlayacağını ifade eden Salih İzzet Erdiş, "Hayatımın hiç değişmeyen bir rutini vardır. Aynı şekilde devam edeceğim" derken, avukatı Hasan Ölçer de tahliye kararıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Yargının normalleşmesinde çok önemli katkıları olan, davamıza da yakın alaka gösteren öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakan ve Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, fevkalade önemli, en azından psikolojik destek sağlamışlardır. Kendilerine teşekkürü borç biliyorum. '28 Şubat'la hesaplaşmak, onun sonuçları ile hesaplaşmayı gerektirir' demiştik. Bugün itibarıyla 28 Şubat'ın sembol ismi Salih Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanma talebinin kabul edilmesi ve infazının durdurulmasının da bir anlamda 28 Şubat'la hesaplaşmanın da ciddi adımı olarak algılanması lazım. Bu anlamda da 'artık 28 Şubat'la daha ciddi hesaplaşılıyor' diyebileceğimiz noktaya geldik. Bugünkü karar bu anlamda fevkalade önemlidir."
FOTOĞRAFLI