Ömer KOÇ- Ramazan ÇELİK/ HATAY, () - HATAY'IN Yayladağı İlçesi'ne giriş çıkış sağlayan Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı'nın da pazar gününden itibaren muhaliflerin eline geçmesiyle, Suriye ile Türkiye arasında Mardin'den Hatay'a kadar tüm sınır kapılarıında Esad rejimi kontrolü kaybetti.
Esad'ın elindeki, Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının kontrolü, iç savaşın ardından zamanla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD ve Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçti. Hatay'ın Yayladağı Sınır Kapısı'nın karşısındaki Keseb Sınır Kapısı'nın pazar günü ÖSO'nun kontrolüne geçmesinin ardından Esad'ın elinde tam olarak hakimiyet sağladığı sınır kapısı kalmadı. Türkiye'deki patlamaları gerçekleştiren bazı teröristlerin Lazkiye'ye açılan Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye birçok kez giriş çıkış yaptıkları belirlenmişti. ÖSO'nun kontrolünün kalıcı olması halinde, Türkiye'nin sık sık kapatması gündeme gelen bu kapıda Türkiye'nin daha güvenli bir denetim sağlayabileceği belirtiliyor.
Suriye ile Türkiye arasında yer alan bazıları sadece demiryolu geçişi sağlayan 877 kilometrelik sınır hattında 12 sınır kapısının bazıları kapalı olurken, Keseb'in ÖSO'nun eline geçmesiyle birlikte Suriye'nin Türkiye sınır kapılarının kontrolü, zaman zaman denetimi sağlayan muhalif gruplar değişmesine rağmen şöyle oldu:
IŞİD'in kontrolünde olan kapılar: Carablus (Karkamış-Gaziantep), Çobanbey (Kilis Çobanbey) Demiryolu, Telabyat (Akçakele-Şanlıurfa), Kamışlı (Ceylanpınar-Şanlıurfa).
ÖSO'nun kontrolünde olan kapılar: Es-Selame (Öncüpınar-Kilis), Bab-AL Hava (Cilvegözü/Reyhanlı-Hatay), Keseb (Yayladağı-Hatay), Dırbesiye (Şenyurt/Kızıltepe-Mardin).
PYD'nin kontrolünde olan kapılar: Girmeli (Nusaybin), Serakaniye (Ceylanpınar-Şanlıurfa), Kobani (Suruç-Şanlıurfa.) Bu kapı geçici olarak açıldı, sadece yaralı geçişi ve insani yardım yapılıyor).
Birkaç ay öncesine kadar sınırda resmi olmayan bazı geçiş yolları daha varken, Türkiye giderek bu geçişlere sınırlama getirdi.

(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)