AYDIN’ın Didim İlçesi yakınlarından, geçen 20 Ocak’ta alabora olarak batan teknedeki kayıp 6 kaçaktan 5’nin daha cesedi Yunan Askeri Araştırma Gemisi tarafından tesadüfen bulundu. Kaçaklardan 4’ü Farmakosini Adası’na 1 mil uzaklıkta, 73 metre derinlikte kamarada sıkışmış olarak bulunup çıkartılırken, 1 kişinin cesedinin ise sahile vurduğu öğrenildi.
Aydın’ın Didim İlçesi yakınlarından, geçen 20 Ocak sabahı Yunanistan’a ait Psemiros Adası’na gitmek üzere denize açılan balıkçı teknesi, şiddetli lodos nedeniyle alabora olarak uluslararası sularda battı. Bölgede bulunan Türk ve Yunan balıkçıların yaptığı ihbarın ardından her iki ülkenin sahil güvenlik ekipleri arama çalışmaları başlattı. Yunan sahil güvenlik ekipleri 16 kaçağı kurtardı ve Psemiros Adası’na götürdü.
6 KİŞİNİN CESETLERİ BULUNDU
Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarıyla bir helikopterin arama çalışmalarını sonucunda kayıp 12 kaçaktan 2’si Türk, 4’ü de Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından ertesi gün ölü bulundu.
Dün kayıp kaçaklardan 5’inin daha cesedine tesadüf sonucu ulaşıldı. Yunan Askeri Araştırma Gemisi, bölgedeki çalışmaları sırasında Farmakosini Adası’nın 1 mil açağında batık bir tekne olduğunu belirledi. Teknenin, 20 Ocak’ta batan kaçakları taşıyan tekneye benzemesi üzerine Sahil Güvenlik ile irtibata geçildi. Bunun üzerine bölgeye gelen Yunan Sahil Güvenlik ekibi dalgıçları 73 metre derinlikteki tekne batığının kamarasında sıkıştıkları belirlenen 1’i kadın 2 yetişkin ile 10 yaşlarında oldukları tahmin edilen 2 kız çocuğunun cesedini sudan çıkardı. Aynı saatlerden kaçaklardan birinin daha cesedi Farmakosini Adası’nda kıyıya vurmuş olarak bulundu. Suriyeli 5 kaçağın cesedi, önce Leros Adası’na, ardından da otopsi için Rodos Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Kaçakları teşhis eden Suriyeliler, gözyaşlarına boğuldu. Kaçakların kimliklerinin tespitine çalışıldığı bildirildi.
“SURİYE ACI İÇİNDE”
Cesetleri bulunan Suriyeli 5 kacağın Lazkiye’den gelen iki yakını bu sabah aktarmalı olarak Leros Adası’na geçmek için feribot ile Bodrum’dan Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’na gitti. Leros’taki yakınlarına yardım ulaştırmak için gittiklerini belirten 46 yaşındaki Hatemullah Sayedi, “Suriye’den onlarca akrabamız Türkiye’ye sığında,. Maddi durumu biraz iyi olanlar mecburen Avrupa’daki yakınlarının yanına gitmek için bu yolu seçiyorlar. Biz de Türkiye’de yaşıyoruz, yakınlarımızın cenazelerini alıp Lazkiye’ye götürmek istiyoruz. Leros’tan da Rodos gidip, cenazelerimizi alıp, önce Marmaris’e oradan da ülkemize götürmeye çalışacağız. Çok üzgünüz. Yaşamak için varımızı yoğumuzu kaybettik. Suriye büyük acı içinde, Türkiye vatanımız gibi oldu” dedi.