REYHANLI (Hatay), () - GENELKURMAY Başkanlığı, devriye uçuşu yapan F-16 uçağının Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu füze sistemleri tarafından taciz edildiğini, Yunanistan'a ait bir helikopterin de hava sahamızı 4 dakika süreyle ihlal ettiğini açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde dün meydana gelen bu olaylarla ilgili açıklamada şöyle denildi:
"4 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan F-16 uçağımıza, Suriye'de konuşlu SA-2, SA-5 ve S-60 uçaksavar füze sistemi tarafından Hatay üzerinde, toplam 2 dakika 20 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştur. Yunanistan'a ait bir adet S-70 helikopteri, Aydın Kuşadası kuzeybatısında hava sahamızı 4 dakika süre ile ihlal etmiştir. Ege'nin uluslararası hava sahasında Nexus Ace uçuşu icra eden dört adet F-4E/2020 uçağımıza; Yunanistan'ın Limni meydanından kalkan ve anılan ülkeye ait F-16 uçakları tarafından toplam 11 dakika süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştur."
NEHİRDE MAZOT BİDONU ELE GEÇİRİLDİ
Açıklamada ayrıca, Suriye sınırında kaçakçılık girişimlerine de değinilerek şu bilgilere yer verildi:
"Türkiye-Suriye hududunda Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alay Komutanlığı Hatay Narlıca Yeşilce Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında bölgede hudut devriye faaliyeti icra eden bir Mobil Yol Kontrol Unsuru tarafından akaryakıt kaçakçılığında kullanılacağı değerlendirilen parçalar halinde toplam 250 metre uzunluğunda boru tespit edilmiştir. Ayrıca, Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alay Komutanlığı (Narlıca/ Hatay) Hacıpaşa Hudut Karakol ile Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alay Komutanlığı (Yayladağı/Hatay) Kıyıgören Hudut Karakol sorumluluk bölgelerinde toplam 386 adet kaçak mazot bidonu ele geçirilmiştir. Bulunan boru hatları ve mazot bidonları hakkında Hatay Valiliği, Hatay İl Jandarma Komutanlığı ile Cumhuriyet Savcılığı'na bilgi verilmiş ve Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile tutanak tutularak imha edilmiştir."

FD(BK/ESM)