ADANA'da kuyumcu çalışanı 54 yaşındaki Şükrü Keskinpala'yı öldürüp 12 altın bilezik ile 4 bin lira gasp eden 33 yaşındaki Rüstem Körlü, diğer 3 sanığın soygun ve cinayetten haberinin olmadığını iddia etti.
Olay, 16 Ocak 2014'te merkez Çukurova İlçesi Kenan Evren Bulvarı'nda bulunan Murathan Kuyumculuk'ta meydan geldi. İddiaya göre Rüstem Körlü, banka veya kuyumcu soymayı planladığını arkadaşı 22 yaşındaki Recep Dağaşan'a anlattı. Soygun için araca ihtiyaçları olan ikili, araç kiralama işi yapan 25 yaşındaki Habib Abay'dan yardım istedi. Abay da durumdan kardeşi 23 yaşındaki Abdullah'ın da haberi olduğunu söyleyerek bir araç verdi.
Dağaşan, otomobilin başında beklerken, Körlü de kuyumcuya girerek çalışanlardan Şükrü Keskinpala'yı tabancayla vurdu. Tezgahın arkasına geçen Körlü, 12 bilezik ve kasadaki 4 bin lirayı alıp kaçtı. Ağır yaralanan Şükrü Keskinpala tedavi gördüğü hastanede 25 gün sonra hayatını kaybetti.
120 KAMERA İNCELENDİ
Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan polis ekipleri, çevredeki 120 güvenlik kamerasının görüntülerini incelemeye aldı. Kamera görüntülerinden soygunu gerçekleştiren kişinin Rüstem Körlü olduğunu, soygun sırasında da Recep Dağaşan'ın da gözcülük yaptığını belirleyen polis, yaptığı operasyonla önce ikiliyi, daha sonra ise soyguna yardım ettikleri öne sürülen Habib ile kardeşi Abdullah Abay'ı yakaladı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Abdullah Abay, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken diğer 3 şüpheli tutuklandı.
SANIKLAR BİRBİRİNDEN FARKLI İFADELER VERDİ
Tutuklu sanıklar Rüstem Körlü, 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'nitelikli silahla yağma' suçundan da 15 yıla kadar, Recep Dağaşan, ile Habib Abay ve tutuksuz Abdullah Abay bu suçlara yardımdan 20'şer yıla kadar hapis cezası ile Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlandı. Tutuksuz sanık Abdullah Abay, askerde olduğu için duruşmaya katılmadı.
Olayla ilgili savunma yapan katil zanlısı sanık Rüstem Körlü, soruşturmalarda adı geçmeyen Mustafa G. ile soygunu planladığını ileri sürdü. Mustafa G.'nin gözcülük yaptığını da kaydeden Körlü, "Recep ve Mustafa ile birlikte kuyumcunun arka sokağına geldik. Recep'in durumdan haberi yoktu. Bir alacağım olduğunu söyleyerek bir durum olmasına karşın Recep'e bir bıçak verdim. O da durumdan korkarak uzaklaştı. Ben de bunun üzerine kuyumcuya girdim. Öldürdüğüm adam bana doğru hareketlenince elimdeki silahın gerçek olduğunu anlasınlar diye havaya ateş etmek istedim. Elimde kalın bir eldiven vardı silah bu sırada patladı. Silahın patladığını bile fark etmedim. Kuyumcu çalışanı tekrar hareketlenince de bir daha ateş ettim. Öldürme kastım olsaydı diğer çalışana da ateş edebilirdim" dedi.
'MUSTAFA YANIMIZDA YOKTU'
Recep Dağaşan ise, Körlü'yü yalanlayarak yanlarında başka kimsenin olmadığını söyledi. Dağaşan, "Soygundan haber yok. Rüstem bana bıçak vermek isteyince korktum oradan uzaklaştım. Silah sesini de duyunca uzaklaşarak Abdullah Abay'ı aradım. Abay'a durumu anlatmadan ailevi sorunlarım olduğunu gelip beni almasını söyledim. O da beni geldi aldı eve gittik" diye konuştu.
Sanık Habib Abay da olayla bir ilgisinin olmadığını sadece araba kiraladığını belirterek, savunmasıyla şöyle dedi:
"Günü bitmesine rağmen kiraladıkları arabayı getirmeyince Recep'i aradım. O da beni bahanelerle oyalayınca nerede olduğunu sordum. Güzelyalı Mahallesi'nde olduğunu söyledi yanına gittim. Recep bana Rüstem'in araçla soygun yaptığını söyledi. Ben de onlara kızarak aracı dükkana bırakmalarını söyleyip ayrıldım. Seyir halindeyken Recep aradı, yolda polis olup olmadığını sordu. Ben de polisin olduğunu söyledim eve gittim. Sonra tekrar arayarak beni hukuksuz işlerine bulaştırmamalarını istedim."
'PSİKOLOJİMİZ BOZULDU'
Soygunu yaşayan kuyumcu çalışanı Barış Sarıkçı da tanık olarak verdiği ifadesinde psikolojisinin bozulduğunu, işlerinin kapısını kilitleyerek oturduklarını, her müşteriye soyguncu olabileceği gözüyle baktıklarını söyledi.
Mahkeme heyeti katil zanlısı Körlü'nün ifadesinde suçladığı ve İzmir'de cezaevinde olduğu belirlenen Mustafa G.'nin ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.

FOTOĞRAFLI