Cavit YILDIRIM/YATAĞAN (Muğla), () - Manisa'nın Soma İlçesi'nde, maden kazasında yaşamlarını yitiren işçiler için sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Yatağan Enerji ve Maden işçileri, 3 kilometre yürüyerek Bodrum- Muğla Karayolu'nu tek yönlü olarak trafiğe kapattı.
Yatağan termik santrali önünde kurdukları direniş çadırında 244 gündür işyerlerinin özelleştirilmesini protesto ederek 24 saat kesintisiz nöbet tutan enerji ve maden işçileri, Soma'daki işçilerin maden kazasından ölmesine tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Bugün saat 16.30 sıralarında termik santral önünde toplanan grup, ilçe merkezindeki madenci heykeline hareket etti.
Yaklaşık 300 enerji ve maden işçisi 3 kilometrelik yürüyüş boyunca slogan atmadı. Jandarma ve polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. 'İş cinayetleri önlensin', 'taşeronlaşma cinayettir', 'sağ-sol yok, yas var' yazan dövizler taşıyan işçiler adına konuşan Maden-iş Sendikası Mali Sekreteri Volkan Ergenç, "Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçişi arkadaşlarım. Soma'dan akşam saatlerinde aldığımız haberle hepimizin yüreğine ateş düşmüştür. Eynez Bölgesi'ndeki Soma Maden Ocağı'nda trafo patlaması sonrası yangın çıkmış ve bunun sonucunda sayısı henüz kesinleşmemiş ama çok sayıda arkadaşımız hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. 1945 yılından bu yana iş kazalarında 3 bin kişi vefat etmiş, 100 bine yakın kişi yaralanmıştır. Son 10 yılda ülkemizde iş kazalarından 13 bin kişi sakat kalmıştır. Türkiye maalesef iş kazalarında dünyada 3'üncü Avrupa'da 1'inci sırada yer almaktadır. Bu iş kazalarının çoğunluğu SGK istatistiklerine göre Maden ve Enerji sektöründe meydana gelmektedir. Elbette bu tesadüfle ya da kaderle açıklanamaz. Maalesef özel sektörün daha yüksek kar hırsı bu yaşadığımız acı olaylara sebep olmaktadır. Yaşadığımız süreç hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeksizin oluşturduğu politikalarının bir sonucudur. Özellikle risk katsayısı en yüksek işkolu olan Enerji ve Madencilik sektöründe rödovans, özelleştirme ve taşeronlaştırma gibi uygulamalardan biran evvel vazgeçilmelidir. Buradan Soma'da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.
Basın açıklamasının ardından madenci heykeli önünde yaşamlarını yitiren maden işçilerinin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, işçiler ardından yine sessizce dağıldı.

CY(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)