Oğuzhan KILIÇ-Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI(Kütahya), ()- MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki kömür ocağı faciasında yaşamını yitiren işçilerden 7'si Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Avcılar, Ayvalı, Kışla ve Kırıkkavak köylerinde toprağa verildi.
Ölen işçilerden evli ve 2'şer çocuk sahibi babası, 40 yaşındaki Süleyman Akçan, kardeşi 35 yaşındaki Yüksel Akçan ve eniştesi, 35 yaşındaki Davut Ağız'ın cenazeleri Soma'dan Avcılar Köyü'ne getirildi. Öğle namazı ardından düzenlenen cenaze törenine AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, ölenlerin yakınları ile çok sayıda kişi katıldı. Kılınan cenaze namazından sonra Süleyman Akçan, Yüksel Akçan ve Davut Ağız'ın tabutları omuzlarda taşınarak köy  mezarlığına götürülerek toprağa verildi. Ölenlerin yakını olan kadınlar cenazelerin ardından el salladı.
Soma'daki oğulları Süleyman Akçan, Yüksel Akçan ile damadı Davut Ağız'ı kaybeden Mustafa Akçan, "Ben kemoterapi tedavi görüyorum. Oğullarım beni hastaneye götürüp getiriyordu. Onların sayesinde ben ayakta kalabildim. Asıl benim ölmem gerekiyordu, sıra benimdi, ancak sırayı benden kaptılar" dedi. Ölenlerden Davut Yağız'ın yakınları ise "Davut geçen yıl babası ölmüştü, 3 ay sonra da annesini kaybetti. Şimdi de kendisi soma'daki faciada yaşamını yitirdi" diye konuştu. SAĞ OLARAK KURTULDU Avcılar Köyü'nde oturan ve Soma'daki kömür ocağında 5 gün önce çalışmaya başlayan 24 yaşındaki Halil İbrahim Adak da vardiya çıkışında olayın meydana geldiğini söyledi. Yaklaşık 4 saat içeride kaldıklarını anlatan Halil İbrahim Adak şöyle konuştu: "Vardiyamız bitmişti maden çıkışında iki arkadaşla yürüyorduk. Arkamızdan bir duman geldi biz bu dumanı barut dumanı zannettik. Zehirli duman olduğunun farkında değildik. Şartel denilen bölgeye girdik. Burada 5 kişiydik. Yukarıdan bacaları kapatarak hava çıkışını durdurdular ve temiz hava basmak istedi. Ancak, bunu da başaramadılar. Elele tutuşup Kelime-i Şahadet getirdik. Öleceğimizi düşünürken kurtarma ekibi gelip bizi ocaktan çıkardı." 2 İŞÇİNİN CENAZE TÖRENİNE VALİ YILMAZ DA KATILDI Ölen işçilerden evli ve 3 çocuk babası, 46 yaşındaki Ali Yanar ile evli ve 4 çocuk babası 34 yaşındaki Recep Türk'ün cenazeleri Ayvalı Köyü'ne getirildi. Öğle namazının ardından düzenlenen cenaze törenine Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Akçay, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Belediyesi'nin Ak Parti'li Başkanı Mustafa Güler, ölenlerin yakınları ile çok sayıda kişi katıldı. Vali Şerif Yılmaz, şunları söyledi:
"Ülkemizin karşı karşıya kaldığı belki de en büyük acılardan bir tanesi. O nedenle bildiğiniz gibi ülke geleninde yas ilan edildi. Acıların paylaşılmasıyla beraber bir nebze olsun belki birbirimin dertlerini, yüklerini hafifletebiliriz. Devletle, milletle bu acıları paylaşıyoruz." 
Cenaze namazını İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül'ün kıldırdı. Kadınlar da erkeklerin arkasında durarak cenaze namazını kıldı. Namazın ardından Recep Türk ve Ali Yanar'ın Türk Bayraklarına sarılı tabutları omutlarda taşındı. Yanar ve Türk, götürüldükleri köy mezarlığında gözyaşları içinde toprağa verildi. Yakınları Ali Yanar'ın 5 yıl, Recep Türk'ün de 4 yıldan buyana Soma'daki kömür ocağında çalıştığını söyleyerek "İkisi de 'sigortalı ve maaşlı işimiz olsun' diyerek Soma'ya gidip kömür ocağında çalışmaya başladı" dedi.  Ölen Ali Yanar'ın 19 yaşındaki oğlu Enes Yanar'ın daha önce babasıyla birlikte aynı kömür ocağında çalıştığı, 1 ay önce Antalya'ya giderek burada başka bir işte çalışmaya başladığı belirtildi. Ayvalı Köyü'nden Soma'daki kömür ocağında 3 kişinin çalıştığı, Ali Yanar ile Recep Türk'ün öldüğü, 41 yaşındaki Şerif Türk'ün ise vardiya değişimi sırasında patlama olunca içeriye girmeyerek kurtulduğu belirtildi. Şerif Türk, 2 arkadaşının ölümüne çok üzüldüğünü söyledi. 2 İŞÇİ AYRI KÖYLERDE TOPRAĞA VERİLDİ Soma'daki kömür ocağı faciasında ölenlerden Selami Tizel Tavanlı ilçesine bağlı Kışla Köyü'nde, Davut Çeçen de Kırıkkavak Köyü'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazında sonra toprağa verildi.
Soma'da ölenlerden 46 yaşındaki Tuncer Ülhan, 26 yaşındaki Kamber Çağlar ve 23 yaşındaki İsmail Öztürk. bugün ikindide Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Balıköy beldesinin Çamdibi Köyü'nde toprağa verildi.

OK,Tİ(EK/İD) (FOTOĞRAFLI)