Nermin UÇTU/MANİSA, () - MADEN Mühendisleri Odası Soma Temsilcisi Maden Mühendisi Kadir Artan, Soma faciasından önce geçen ekim ayında, sorunları rapor olarak sunduklarını ve tehlikeye dikkat çektiklerini açıkladı. Soma'daki tüm maden ocaklarında aynı tehlikenin bulunduğunu dile getiren Artan, "Oradaki çalışma koşullarının hepsi aynı. Bu bir sistem sorunudur" dedi.
Maden Mühendisleri Odası Soma Temsilliği'nden maden mühendisi Kadir Artan ve Manisa Akademik Odalar Birliği'ne bağlı 18 oda temsilcisi Soma faciasıyla ilgili Manisa'da açıklama yaptı. Soma'daki madenlerde yanlış uygulamalarla ilgili tüm maden ocaklarını kapsayacak raporu sunduklarını, ancak sonuç alınmadığını açıklayan Kadir Artan, çalışma koşullarıyla ilgili üretim zorlaması nedeniyle bu kazanın büyük faciaya yol açtığını dile getirdi.
Diğer ocaklar için de aynı tehlikenin devam ettiğini söyleyen Artan, "Oradaki çalışma koşullarının hepsi aynı. Bunun bir sistem sorunu olduğunu söylüyoruz. Oradaki insanlar aşağıya sokuluyor, ihmallerin olmaması için üretim zorlamalarının ortadan kalkması gerekiyor. Soma kömürü oksijenle karşılaştığında yanmaya en elverişli kömür. Bunun sürekli izlenmesi gerekiyor" dedi.
Manisa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü İbrahim Demran ise, meslek odalarının kurumsal denetimin dışında bırakılması ile facialara davetiye çıkarıldığını iddia etti. Manisa'nın tarımsal potansiyelinin yok edilmesi ile insanların maden ocaklarına mahkum bırakıldığını öne süren Demran, yeni maden ocakları ve jeotermallere ruhsat verilerek tarımın yok edildiğini kaydetti. Son olarak 750 jeotermale daha ruhsat verildiğini dile getiren Demran, "Maden yasası ile Manisa'nın her yerinde yeni maden ve jeotermallere ruhsat verilerek yeni facialara gebe bırakılıyoruz. Sarıgöl'den Manisa'ya kadar Gediz Havzası'nda ağır metal ve bor kirliliğine neden olabilecek yüzlerce enerji amaçlı jeotermallere ruhsat verildi. Turgutlu Çaldağı ve Gördes Nikel madeninin ardından, kuvars ve demir madenleri de gündeme geldi. Manisa merkeze bağlı İshakçelebi ve Nuriye kasabaları arasındaki 500 dekarlık meranın kuvars madenine tahsis edildiği bilgisini aldık" diye konuştu.
Yeni iş kazalarının yaşanmaması için meslek odalarının projelendirme, ruhsatlandırma ve denetim aşamalarında aktif rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çeken Demran, meslek odalarının kamusal denetim yapmasının önündeki engellerin kaldırılarak kentin iklim ve toprak haritalarının acilen yeniden düzenlenmesi konusunda çağrı yaptı. Demran, tarım alanlarının başka amaçlar için kullanılmasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini hatırlattı.

NU(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)