HASTANE ÖNÜNDE ACI BEKLEYİŞ
Soma’da bir yandan facianın yaşandığı kömür ocağında kurtarma çalışmaları sürerken Soma Devlet Hastanesi’ndeki tedirgin bekleyişi devam ediyor. Hastane bahçesinde ve önünde dün akşam saatlerinden bu yana bekleyen yüzlerce Somalı yakınları hakkında alacakları haberleri bekliyor. Faciada yaşamının yitiren işçilerin isimlerinin hemen açıklanmaması hastane önünde bekleyen vatandaşların tedirginliğini artırırken, hastane yöneticileri zaman zaman yaralıların isimleri anons ediyor. Hastane önünde bekleyen vatandaşlara su, meyve suyu, simit, ağrı kesici servisi yapılırken, fenalaşan vatandaşlara anında tıbbi müdahale yapıldı. Yakınlarından haber bekleyen yaşlı bir Somalı kalp krizi geçirince, bekleyen vatandaşlar tarafından kucaklanarak hastaneye kaldırıldı. Somalı kadınların gözü yaşlı bekleyişi ise sürüyor.
Hastaneyi ziyaret ederek Başhekim’den bilgi alan Manisa Büyükşehir belediye Başkanı Cengiz Ergün ve MHP Manisa Milletvekilleri Sümer Oral ve Erkan Akçay, hastanede tedavi gören işçileri de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Hastane çıkışı açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bir maden faciası yaşadık. Tabi ki çalışmalar devam etmekte. Soma Devlet Hastanemize 71 tane yaralı intikal etmiş. Başhekimden aldığımız bilgiye göre 66’sı taburcu edilmiş ve 5 yaralı kardeşimiz var. Sonuç itibariyle dün gece yarısı saat 3.30’da mevcut maden alanının içerisinde çalışmalara içerideki şartların ağırlaşması sebebiyle ara verilmiş, sabah 08.30’dan sonra karbon monoksit gazının yangının etkisi azaltılarak tekrar kurtarılma çalışmaları süreci ocakta devam etmekte” dedi.
Ergün, şu an itibariyle 205 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Üzüntümüz şu ana kadar sayın bakanımızın açıklamış olduğu 205 sayısı noktasında. Daha da içeride 125-150 kişinin olduğu ifade ediliyor. Bizi bu sayının artması endişelendiriyor. Allahın mucizesine inanmamız lazım. Bu kurtarma çalışmalarında bu kardeşlerimin sağ salim kurtarılmasını beklemekten başka çaremiz yok” dedi. Hastane önünde bekleyen vatandaşların bir bölümü Cengiz Ergün açıklama yaparken tepki gösterdi, alkışlarla tepkilerini dile getirdi.
Bu arada Somalı esnafın büyük bölümü yaşanan facianın ardından yas ilan ederek kepenk kapattı. 73 bin nüfuslu ilçede esnafın büyük bölümü işyerlerini kapatıp, camlarına, 'Hepimizin başı sağ olsun' yazısı asarak yas ilan etti. İlçe tamamen kömür ocağındaki çalışmalara kilitlendi. İşyerini kapatan bir esnaf, “Dünden beri üzüntümüz had safhada. Biz bu arkadaşlardan hepimiz ekmek yemişizdir. Mutlaka kazancımız vardı. Bu arkadaşlarımızı kaybettik. Bizim de acımız büyük. Esnaflar olarak kepenk kapattık ve yas ilan ettik. Türk milletinin başı sağ olsun” dedi.
SOMA İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI
MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi, maden faciasında Soma'da 'Soma Madencisi Yalnız Değil' adlı yardım kampanyası başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, herkesi Soma halkına destek olmaya çağırdı.
Duyarlı Türk Milleti'nin bu acı olaya sessiz kalmayacağına dair inancının tam olduğunu söyleyen Başkan Ergün, "Dünden bu yana acı bekleyiş içerisinde yaşadığımız olaylar, hem Manisa halkını hem de tüm Türkiye'yi yasa boğmuştur. Zamanla yarışın devam ettiği Soma'da, resmi rakamlara göre 205 maden işçimizi kaybettik. Bu süreç içerisinde yaralıların tedavileri devam ederken, bir yandan da ocakta mahsur kalan onlarca işçiye ulaşma çalışmalarını da takip ediyoruz. Bir yandan da acılı ailelere destek olmaya çalışıyoruz. Bilindiği üzere olayın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin tüm imkanlarını seferber etmiştik. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürürken, Türkiye'nin en büyük maden kazasının yaralarını ivedilikle sarma ihtiyacı duymaktayız. Şimdi Somalı kardeşlerimize ve Somalı ailelerimize destek olma zamanıdır. Maddi ve manevi olarak her türlü desteğimizi vererek, birlik olmalıyız. Bu anlamda duyarlı Türk Milleti'nin oluşturulan banka hesap numaraları vasıtasıyla paylaştıkça azalan bu büyük acıya sessiz kalmayacağına inanıyorum" dedi.
VERİLEN BANKA HESAP NUMARALARI:
Halk Bankası TL : TR20 0001 2009 5620 0007 0000 46- USD : TR10 0001 2009 5620 0058 0003 04-EUR : TR80 0001 2009 5620 0058 0003 05
Ziraat Bankası TL : TR14 0001 0001 8839 4769 4051 83- USD : TR84 0001 0001 8839 4769 4051 84- EUR : TR57 0001 0001 8839 4769 4051 85
Osman Nuri BOYACI-Nermin UÇTU/ SOMA(Manisa)()-

ONB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)