YANGIN PANODAN ÇIKMADI İDDİASI
Manisa'daki maden faciasında yapılan çalışmaları yerinde takip eden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ve Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, farklı açıklamalar yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, "Gerek bizim aldığımız bilgiler, gerekse arkadaşlarımızın madende yaptığı araştırmalardan olayın bir elektrik arızasından, pano patlamasından ve trafo patlamasından meydana gelmediğini belirledik" iddiasında bulundu.
Olayın daha önceden işlenmiş bir damarın tutuşmasıyla meydana geldiğinin tespit edildiğini iddia eden Hüseyin Yeşil, "Bizim tespitlerimiz bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Bunun araştırılması ve soruşturulması lazım. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması lazım" diye konuştu.
RİSK HARİTASI DİKKATA ALINMADI İDDİASI
Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da, "Burada gerek Bakanlık, gerekse başka kaynaklar facianın elektrik arızasından kaynaklandığı, pano patlamasından olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Daha önce işlenmiş ve açıkta kalmış kömür damarının alev alması ve bundan kaynaklanan karbon monoksit gazının madene yayılmasıyla ölü sayısı arttı" dedi
Maden Mühendisleri Odası olarak önceden risk haritası hazırladıklarını anlatan Torun, "Bunları Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Alınması gerekli önlemleri belirttik, bunların uygulanması gerektiğini belirttik. Ne yazık ki bunlar dikkate alınmadı"
diye konuştu.
FEDERASYON MÜSABAKALARI İPTAL ETTİ
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciası nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu Resmi İnternet sitesinden şu açıklamayı yayınladı:
"Soma'da yaşanan ve ülkemizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle elim facianın yaşandığı günden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edilmiştir. Bu çerçevede 14 ve 15 Mayıs tarihinde oynanacak tüm amatör ve profesyonel lig müsabakaları ileri bir tarihe ertelenmiştir. 16, 17, 18 Mayıs 2014 tarihlerinde tüm liglerimizdeki futbol müsabakaları planlandığı şekilde oynanacaktır. Bu müsabakalar öncesi sırasında ve sonrasında müzik yayını yapılmayacak, hakemlerimiz ve futbolcularımız sahaya siyah bantla çıkacak ve maçlardan önce Soma'da hayatını kaybeden yurttaşlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır. UEFA U17 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden U17 Milli Takımımızın 15 Mayıs (yarın) tarihinde oynanacak Malta maçına siyah bantla çıkılması ve saygı duruşunda bulunulması için UEFA'ya başvurulmuştur. Kamuoyunun bilgisine sunar, Soma'da kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli yakınlarına başsağlığı dileriz. Türkiye Futbol Federasyonu." 

(İÖ/AAA)