MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından başlatılan soruşturmada denetimli serbestlikten yararlandırılıp serbest bırakılan vardiye amiri İsmail Adalı, işçilerin verdiği ifadeler sonrasında ikinci kez gözaltına alınıp tutuklandı. Adalı, maden faciasında ocak içerisinde kalan arkadaşları için ailesine günlerce haber vermeden çalıştığı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da takdirini kazanmıştı.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma'da Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında 301 madenci hayatını kaybetti, 486 kişi de kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bu zanlılardan maden mühendisi Yalçın Erdoğan'ın, avukatının başvurusunu inceleyen mahkeme, onun da denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest bırakılmasına karar verdi. Böylece gözaltı sayısı 7'ye düştü.
Bu arada, mağdur işçilerin verdiği ifadeler sonrasında savcılık, denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılan aynı zamanda vardiye amiri de olan tekniker İsmail Adalı için tekrar gözaltına alınması talimatı verdi. Bunun üzerine ikinci kez gözaltına alınıp adliyeye götürülen Adalı, savcıya verdiği ifadenin ardından sevkedildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. İsmail Adalı da, diğer maden tutuklular gibi Şakran Cezaevine gönderildi. Son olayla birlikte tutuklananların sayısı yeniden 8'e yükseldi. 
Maden faciasının hemen ardından İsmail Adalı, sağ kurtulmasına rağmen evine gitmediği gibi ailesine de haber vermeden günlerce kurtarma çalışmalarına katılmıştı. Bu gerçek, faciadan 20 saat sonra babasının maden ocağına gelmesi üzerine İsmail Adalı'nın sağ olduğunu ailesi öğrenebilmişti. Bu konuda bilgilendirilen Enerji Bakanı Taner Yıldız da oldukça duygulu anlar yaşamış ve bu olayı da basın toplantısı sırasında kamuoyuyla paylaşmıştı.

TY(İÖ/AAA)