KAYSERİ VALİLİĞİ’NDEN KAZA AÇIKLAMASI
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Pınarbaşı ilçesinde meydana gelen ve 21 yolcunun ölümü, 29 yolcusun ise yaralanmasıyla sonuçlanan otobüs kazasının ardından bilgi kirliliği oluştuğunu söyledi. Vali Düzgün, "Kazanın 112 Acil Komuta Merkezi’ne ihbar edildiği gece 02.01’den itibaren başta sağlık ekiplerimiz olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları personeli derhal harekete geçerek gece yarısı yağan kar ve yoğun sis altında Kayseri’ye 117 kilometre mesafedeki olay yerine intikal, yaralıların sağlık kurumlarına nakli ve takla atarak devrilen otobüsün enkazının kaldırılması için yoğun gayret göstermişlerdir" dedi.
Vali Orhan Düzgün, yaptığı yazılı açıklamada, kazanın ardından otobüs firmasının açıklamaları nedeniyle bilgi kirliliği oluştuğunu belirterek, 'Olayla ilgili adli soruşturma da zaten başlatılmış olup kazaya sebebiyet verenler ve ihmali bulunanlar bu soruşturma sonucu ortaya çıkacaktır' denildi. Yazılı açıklamada şöyle denildi: 'Kayseri-Malatya karayolunun 117’nci kilometresinde bir yolcu otobüsünün şarampole devrilerek 21 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve 29 vatandaşımızın yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazasının ardından kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Kazanın 112 Acil Komuta Merkezi’ne ihbar edildiği gece 02.01’den itibaren başta sağlık ekiplerimiz olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları personeli derhal harekete geçerek gece yarısı yağan kar ve yoğun sis altında Kayseri’ye 117 kilometre mesafedeki olay yerine intikal, yaralıların sağlık kurumlarına nakli ve takla atarak devrilen otobüsün enkazının kaldırılması için yoğun gayret göstermişlerdir.
Konu ile ilgili açıklamalar yapılmasına rağmen, konunun uzmanlarının beyanları dışında, kişilerin ve özellikle kaza yapan otobüs firması yetkililerinin beyanlarına dayanılarak yapılan açıklamalar sonucu kamuoyunda kaza ile ilgili bilgi kirliliğinin yaşandığı değerlendirilmektedir. Konu ile ilgili olmayan kişilerin yapmış olduğu açıklamalar sonucu yanlış kanaatlerin oluşmasının önüne geçilebilmesi amacıyla hepimizi derinden üzen kaza sonrası yapılan çalışmalara aşağıda yer verilmiştir. Olayla ilgili adli soruşturma da zaten başlatılmış olup kazaya sebebiyet verenler ve ihmali bulunanlar bu soruşturma sonucu ortaya çıkacaktır.
23.01.2014 tarihinde saat 02.00 civarında Kayseri Pınarbaşı İlçesi Olukkaya mevkiinde 34 DG 5950 plakalı Yeşil Muş Ovası Seyahat Otobüs işletmesine ait yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması nedeniyle meydana gelen trafik kazasında toplamda 29 vatandaşımız yaralanmış, 21 vatandaşımız (20’si olay yerinde 1’i hastanede) hayatını kaybetmiştir. Olay yeri Pınarbaşı İlçesine 34 kilometre, Kayseri’ye 117 kilometre uzaklıktadır. Olayla ilgili olarak 112 Komuta Kontrol Merkezinin kayıtlarına göre ilk çağrı saat 02.01’de gelmiş, saat 02.03’de Pınarbaşı ekibi aranarak vaka ile ilgili bilgi verilmiş, 02.05’te ise Pınarbaşı ekibi çıkış yapmıştır. Havanın kar yağışlı ve sisli olmasına rağmen Pınarbaşı ilçesinden yola çıkan ilk ekip olay yerine 02.44’te varmıştır. 02.09’da Pınarbaşı’ndaki ikinci ekip çıkış yapmış ve 02.47’te olay yerine varmıştır. 02.02’de Sivas 112 aranarak olay yerine ambulans çıkartılması istenilmiş, Sivas Gürün ASHİ’ye (Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu) ait ambulanslar sırasıyla 03.07, 03.32, 03.51 sıralarında olay yerine varmışlardır.
İhbarın alınmasının hemen ardından Polis, Jandarma, İtfaiye ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü aranarak kazayla ilgili bilgilendirilmiş ve derhal ekip çıkarmaları sağlanmıştır. Kayseri’den 22, Sivas’tan 3 olmak üzere 25 ambulans ve 1 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) olay yerine sevk edilmiştir. Olay yerine ulaşan ambulansların 11’i Kayseri merkezden, 6'sı Pınarbaşı, Sarız, Bünyan, Tomarza ilçelerinden, 4'ü de il merkezindeki özel hastanelere ait ambulans ve 1 adet 4 sedyeli özel donanımlı ambulanstan oluşmuştur.'

DÖ (OE/RT)