BURSA’nın merkez Osmangazi İlçesi’nde, şofbenden yayılan karbon monoksit gazından zehirlenerek yaşamlarını yitiren 3’ü çocuk 5 kişinin cenazeleri, yakınları tarafından toprağa verilmek üzere Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. Yaşamını yitiren 3 çocuktan 14 yaşındaki Gülben Şeker’in sınıfındaki sırası çiçeklerle donatılırken, arkadaşları gözyaşlarına boğuldu.
Bursa'da, eşinden boşanan Fatime Madenci ile günübirlik işlerde çalışan eşinden boşanan Çetin Mete, 5 ay önce çocuklarını yanlarına alıp, nikahsız olarak birlikte yaşamaya başladı. Çift ve çocukları, 3 gün önce Merkez Osmangazi İlçesi Hocahasan Mahallesi'ndeki 5 katlı binanın zemin katındaki daireye taşındı. Fatime Madenci'nin, Adapazarı'nda evli olan ve soyadı öğrenilemeyen Özlem adlı büyük kızı, bugün sabah saatlerinde annesinin birlikte yaşadığı Çetin Mete'nin ağabeyi Metin Mete'yi telefonla arayıp, "Annemden haber alamıyorum. Telefonlara bakmıyor. Merak ediyorum. Eve gidip bir bakar mısın?" dedi. Saat 14.00 sıralarında çiftin birlikte yaşadığı eve gelen Metin Mete, cep telefonu çağrılarının yanıtsız kalması ve ısrarla zili çalmasına rağmen kapının açılmaması üzerine çilingir çağırdı. Çilingirin kapıyı açmasının ardından içeri giren Metin Mete, 5 kişinin hareketsiz bedenleriyle karşılaşınca şoke oldu. Evde yapılan incelemede, Fadime Madenci (46), kızları Gülben Şeker (14) ve İpeksu Şeker (7) ile Çetin Mete'nin (47) oturma odasında, Metehan Mete'nin (4) ise banyoda, şofbenden sızan gazdan zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri belirlendi.
5 kişinin otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılan cenazeleri, bu sabah yakınları tarafından, toprağa verilmek üzere alındı.
ANNE VE KIZLARI ADANA'DA TOPRAĞA VERİLECEK
Fatime Madenci ile kızları Gülben Şeker ve İpeksu Şeker’in cenazelerinin yarın öğle vakti Adana’nın Seyhan İlçesi’nde, baba Çetin Mete ve cesedinin bulunduğu gün doğum günü olan 4 yaşındaki oğlu Metehan Mete’nin cenazelerinin de Bursa'daki Dikkaldırım Mihraplı Camii’ndeki cenazenin ardından Hamitler Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.
SIRASI ÇİÇEKLERLE DONATILDI
Bu arada, faciada yaşamını yitiren Gülben Şeker'in merkez Osmangazi İlçesi Zübeyde Hanım Meslek Lisesi’ndeki sınıfındaki sırası, arkadaşları tarafından çiçeklerle donatıldı. Gülben’in ölümüne üzülen arkadaşları gözyaşlarına boğuldu.
BURSAGAZ’DAN AÇIKLAMA
Bursa’nın doğalgaz dağıtım şirketi Bursagaz'dan ise dün meydana gelen zehirlenme faciasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Olayın bildirilmesinin ardından acil ekibin eve ulaşarak binaya giden doğalgazın kesildiği ve gerekli emniyet tedbirlerinin alındığı belirtilen açıklamada, yapılan kontrol sonucu evdeki karbonmonoksit salınımın, mutfakta bulunan bacalı şofbenden kaynaklandığının anlaşıldığı belirtildi. Açıklamada, evdeki inceleme sonuçları şöyle sıralandı:
"Yapılan incelemede şofbenin Bursagaz’a haber verilmeden kaçak olarak monte edildiği, baca bağlantılarının standartlara uygun olmadığı ve mutfakta bulunan menfezin kapalı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan incelemede evde sobanın bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezinin de sıkı bir şekilde kapatıldığı gözlenmiştir.
Ayrıca projede olmayıp da kaçak bağlanan şofbenin bacasının, binaya ait bacaya değil de pencereden direkt olarak bina aydınlatma boşluğuna verildiği tespit edilmiştir. Söz konusu yerdeki doğalgaz tesisatının projesinin Bursagaz tarafından 1994 yılında onaylandığı, bacalı soba olarak kabulünün yapıldığı tespit edilmiştir. Olay yerinde edinilen bilgiye göre vefat eden kişiler bu adrese yeni taşınmışlardır. Taşınma esnasında Bursagaz ile gaz kullanım sözleşmesi imzalanmamış ve gaz usulsüz kullanılmaya başlanmıştır."
KONTROLLER BEDELSİZ YAPILIYOR
Bursagaz’ın açıklamasında, doğalgaz kullanıcıları can ve mal güvenliklerinin temini için, doğalgaz cihazlarının, bacalarının ve tesisatlarının yıllık temizlik ve bakımlarını yaptırmaları gerektiği hatırlatılarak, "Aboneler, tesisatlarının güvenli doğalgaz kullanımı için uygun olup olmadığını Bursagaz’a kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Bursagaz her yıl bu tarz 40 bin den fazla tesisatın kontrolünü bedelsiz ve hassas bir şekilde yapmaktadır" denildi.