Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde, cezaevinden çıktıktan sonraiş bulamayın Mehmet Sayılan, dolmuş durağında bir hafta önce seyyar su satmaya başladı. Bölgede denetimlerde bulunan zabıta ekipleri, tezgahını kaldırmasını istedikleri Sayılan'a, iddiaya göre kendileyle tartışması üzerine  meydan dayağı attı. Sırtı  morluk içinde kalan, ayrıca yüzünde ve bacaklarında da dayağın izlerini taşıyan Sayılan, "Artık suç işlemek istemiyorum. Çocuklarımı geçindirmem lazım. Yardım etmek yerine dayakla beni bu hale getirdiler" diyerek tepki gösterdi.
Karşıyaka'da oturan 36 yaşındaki Mehmet Sayılan, uyuşturucu ve yaralama suçundan birçok kez girdiği cezaevinde, çeşitli tarihlerde toplam 8 yıl yattı. Son tahliyesinin ardından da ilk olarak inşaatlarda çalışmaya başladı. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ise, daha iyi kazanç elde edeceğini düşünüp bir hafta önce Karşıyaka dolmuş son durağında, seyyar olarak su satmaya başladı. Bölgede denetim yapan zabıta ekipleri, durağa gelerek Mehmet Sayılan'a ve diğer sayyar satıcılara müdahale etti.
KAÇMAYA ÇALIŞTI KURTULAMADI
Mehmet Sayılan, tezgahına el koymamalarını istediği zabıta görevlileriyle tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine Sayılan ile zabıta görevlileri arasında kavga çıktı. İddiaya göre sayıları 20'yi bulan zabıta görevlilerinden bazıları Mehmet Sayılan'ı tartaklayamaya başladı. Bir ara zabıtaların elinden kurtulan Sayılan, kaçmaya başladı. Duraklardan Karşıyaka Çarşısı'nın bulunduğu alana doğru kaçan Mehmet Sayılan'ın, kaldırıma takılarak yere düşmesinin ardından, arkasından gelen zabıta görevlilerinin bu kez de, onlarca vatandaşın gözleri önünde dövdüğü ileri sürüldü. Olaya tanık olan vatandaşların müdahalesiyle zabıtaların elinden kurtulduğu belirtilen Mehmet Sayılan, polise gidip zabıtalar hakkında suç duyurusunda bulundu.
'ARTIK SUÇ İŞLEMEK İSTEMİYORUM'
Aldığı yumruk, tekme ve sopa darbeleriyle Mehmet Sayılan'ın sırtı, yüzü, kolları ve bacaklarında morluklar oluştu. Yaşadıklarına tepki gösteren Sayılan, zabıtalar hakkında hukuk mücadelesi başlattığını dile getirdi. Sayılan şunları söyledi;:
"Ben geçmişte bazı hatalar yaptım. Cezaevine girdim. Ama artık girmek istemiyorum. Liseye giden bir kızım ve daha küçük olan oğlum var. Onların en iyi eğitimi alıp, ardından da suça karışmadan meslek sahibi olmalarını istiyorum. Ben de suç işlememek için artık az da olsa kendi paramı kazanmak istedim. Bunun için çabaladım. İnşaatlarda çalıştım sonra da su satmaya başladım. Ama zabıtalar geldi. Beni dinlemediler, sesim yükselince de hemen saldırıp bu hale getirdiler. Ben iş bulmak için çalmadık kapı bırakmadım. Ama sabıkalı olduğum için bana iş vermediler. Ben de bu yola başvurdum. Bana yardım edilsin. Ben artık suç işleyip cezaevine girmek istemiyorum. Uyuşturucuyla kimseyi zehirlemek istemiyorum. Beni çaresiz bırakmasınlar, tek istediğim bu."
ZABITADAN AÇIKLAMA: TASVİP EDİLMEZ
Karşıyaka dolmuş son duraklarındaki denetimlerden, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekiplerinin sorumlu oldukları öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hakan Öztür, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi:
"Zabıta ekiplerimiz, sokakta yeme içme şartlarının sağlıklı olarak yapılmasını sağlamaya çalıştığı sırada, bizim arkadaşlarımızın karıştığı farklı bir görüntünün oluşması bizleri üzer. Bu olaylar bizlerin tasvip ettiği olaylar değil. Eğer anlatıldığı gibi olay yaşanmışsa hemen soruşturma başlatılır. Ancak bizlerdeki görüntürde arbede var kontrolsüz bir dayak yok. Zabıta seyyar satıcılar konusunda huzuru sağlamaya çalıştığı sırada, huzur bozmalarının mantığı yok. Zaten karşılıklı olarak da birbirlerinden şikayetçi olmuşlar."

TY(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)