Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - ŞIRNAK'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 1994 yılında savaş uçaklarınca bombalaması sonucu yaşamını yitiren 38 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüten TMK ile görevli Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, zaman aşımına 1 ay kala dosyayı 'görevsizlik' kararı vererek Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi.
Şırnak'ta 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçaklarının bombalaması sonucu Kuşkonar Köyü'nde 25, bu köye 8 kilometre uzaktaki Koçağılı Köyü'nde ise 13 kişinin öldüğü ve 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili AİHM, olayda ölen 38 kişiden 33'ü hakkında verdiği kararda Türkiye'yi, 'hava saldırısı emri vermek', 'yeterli soruşturma yapmamak', 'insan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak' ve 'uçuş kayıtlarını gizlemek' suçlamalarıyla 2 milyon 305 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.
Diyarbakır'da TMK ile görevli Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun tarafından soruşturulan dosya, kısa bir süre önce savcı Coşkun'dan alınmıştı. Dosyaya bakan görevli savcı, görevsizlik kararı vererek, dosyayı zaman aşımına 1 ay kala Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Askeri savcılığın 26 Mart 2014 tarihihe kadar dava açmaması halinde, dosyanın zaman aşımına uğrayacağı belirtildi.

FA(GG/SS)