DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri de yaraladığı saldırıyla ilgili, 'görevi ihmal' iddiasıyla açılan davanın duruşmasında, ifadesi okunan tanık askerlerden Emin Kurtulmuş, şehit askerlerin tamamen yandığını söyledi. Kurtulmuş, "Şehitlerin 12'si bizim bölüktendi. Hepsi yanmıştı ve hiç birini tanıyamadım" dediği öğrenildi.
Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 14 Temmuz 2011 günü PKK'lıların 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri de yaraladığı saldırıda ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1'inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karagöz ve 2'nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan'ın tutuksuz olarak yargılanmalarına, Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, sanık Binbaşı Milbay Şahin'in avukatı Mehmet Ali Arslan hazır bulundu.
"ŞEHİTLERİN HİÇ BİRİNİ TANIYAMADIM"
Duruşmada ilk olarak tanık askerlerden Emin Kurtulmuş'un soruşturma aşamasında verdiği ifadesi okundu. Komutanlığın olaydan önceki akşam sıcak temas sağlanabileceği konusunda kendilerini uyardığını söyleyen Kurtulmuş'un, "Komutan bugüne kadar çıkacağımız en tehlikeli görev olduğunu söyledi. En tehlikeli yerde olduğumuzu söyledi. Çatışmada mermiler yağmur gibi yağıyordu. Mevziler yanmaya başlamıştı. Yoğun ağaçlar ve duman nedeniyle görüş açımız azdı. Şehit olan 13 arkadaşımızın 12'si bizim bölüktendi. 13 şehidin tamamı yanmıştı. Hiç birini tanıyamadım. Acemi birliğinde aldığımız eğitim yeterli değildi. Ama burada eğitim almıştık" dediği aktarıldı.
"ÇOK ACIKMIŞTIK, SIRT ÇANTAM 30 KİLOYDU"
Mahkeme adreslerinde bulunmayan tanık Ahmet Güven'in de soruşturma aşamasında alınan ifadelerini okudu. Tanık askerlerden Ahmet Güven'in, "Bir önceki gün göreve çıkmıştık. Karakola geldiğimizde çok yorgunduk. Sabah intikale devam ettik. Çok acıkmıştık ve yanımızdaki sular çok ısınmıştı. Sıcaktan uyuyamıyorduk. Silah sesleri gelince yanımdakiler çelik başlığımı almış. Herkes çok acıkmıştı. Helikopter gelince o kadar susamıştım ki; iki pet şişe su içtim. Sırt çantam 30 kilo ağırlığındaydı. Yeterli eğitim almadık ama biraz tecrübeliydik" dediği iletildi.
Daha sonra söz hakkı verilen sanık Milbay Şahin'in avukatı Mehmet Ali Arslan ise eksik hususların tamamlanmasını istedi.
TUĞGENERAL VE PİLOTLARIN İFADELERİ ALINMAYACAK
Duruşmaya kısa ara veren mahkeme, daha sonra ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, ifadesi alınamayan 1 tanığın ifadesinin beklenmesine karar verdi. Askeri mahkeme, çatışmadan sonra bölgeye giden helikopter pilotları ve olaydan sonra Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'na atanan Tuğgeneral Seyfullah Saltık'ın ifadesinin alınması talebini, yargılamaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti. Askeri mahkeme 7'nci Kolordu Komutanlığı'ndan operasyonla ilgili gizli ve gizlilik dereceli emirlerin de istenmesine karar verdi. Mahkeme, şehit Noyan Aydın'ın annesi Ayşe Aydın'ın, dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu hakkında bulunduğu suç duyurusunun da dava sonunda değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. FB(GG/AAA)