ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde 25 Ocak 2001 yılında Jandarma Komutanlığı'na çağırıldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınmayan kapatılan HADEP'in Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz'in kayboluşlarının 13'üncü yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.
Silopi BDP ilçe binası önündeki anmaya BDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, partililer, kayıp yakınları katıldı. Milletvekili Sarıyıldız, bu olayın faillerini lanetlediklerini ve olayın katillerini bugüne kadar açığa çıkarmayan devleti kınadıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Yaşanan bu kayıplar devletin yıllardır Kürtlere karşı yürüttüğü kirli siyasetin sonucudur. Kürt coğrafyasından failli meçhul cinayetlerde tazminatların ödenmesinden önce bu olayları işleyenlerin yargılanması ve devletin bu yaşanan cinayetlerden dolayı başta Kürt halkından ve Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'dan özür dilenmesi gerekir. Kaybedilenlerin adına müzeler ve anıtlar yapılmasa, bu sürecin ve devletin samimiyeti bir anlam ifade etmez. Biz de buradan tekrar sizin huzurunuzda söz veriyoruz, faili meçhullerin katillerini bulana kadar, Sayın Abdullah Öcalan ve Kürdistanı özgürleştirene kadar mücalemizden vazgeçmeyeceğiz."
BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ise, "Devlet, Kürt halkına karşı inkar ve imha politikalarıyla kendilerini var edebilmişlerdir. Kürt halkına karşı bu kirli politikaları sayesinde bütün günlerimiz kara bir gün olmuştur. Bu coğrafyada kaybedilen şehitlerimizi kimsesiz ve sahipsiz zannettiler. Şehitlerimizin önünde saygıyla eğilerek mücadelelerine bağlılığımızın sözünü veriyoruz. Biz bu şehitlerimizin karşısında sadece tek bir anmayla değil her zaman onların vermiş olduğu mücadelelerine sahiplenerek onara layık olacağız. Değil 14 yıl, 400 yıl dahi geçse bu şehitlerimizin hesabını soracağız" dedi.
Ebubekir Deniz’in kızı 18 yaşındaki Ceylan Deniz, babasının 13 yıl önce evden çıktığını ve bir daha dönmediğini belirtti. Babasıyla hiç bir anısının olmadığını, ancak evden çıkıp gittiği günü dün gibi hatırladığını belirten Ceylan Deniz, "Komşumuzun evine gidip televizyonundan babamın kaybolduğunu öğrendik ve babamın bu davaya baş koyduğunu öğrendik. Artık sağ olduklarına inanmıyoruz. Ama sadece bir mezarı olsun istiyoruz. Yetkililerden başka hiçbir şey istemiyoruz" diye konuştu.
Anmaya katılanlar 5 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldı. HC,MSY(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)