MERSİN'in Silifke İlçesi'nde sosyal güvenceden yoksun ve düşük ücretle çalıştıklarını öne süren tarım işçileri eylem yaparak zam istedi.
Tarım, Narenciye Çavuşları İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin organizasyonuyla narenciye bahçelerinde çalışan çavuş ve işçiler, sabah 06.00'da eylem yaptı. Otobüslerle Silifke-Konya-Antalya Yolu'nun Dörtyol Mevkii'ne gelen yaklaşık 1500 işçi tarlalara giden işçi araçlarını durdurarak, kendilerine destek verilmesini istedi.
'Köle değiliz işçiyiz, artık boyun eğmeyeceğiz', 'Hakkımızı istiyoruz', 'Alın terine saygı istiyoruz', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Direne direne kazanacağız' şeklinde sloganlar atarak ücretlerinin düşük olmasını protesto eden tarım işçileri, ellerinde Türk bayrakları ve 'Direnen tarım işçileri yalnız değildir', 'Alın terine saygı istiyoruz, hakkımızı gasp ettirmeyiz', 'Siz hiç Silifke yoğurdu yediniz mi?' yazılı dövizler taşıdı.
'TÜM KAPILAR YÜZÜMÜZE KAPANDI'
Siyasi partilerle sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde bir açıklama yapan Tarım, Narenciye Çavuşları İşçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şuayip Tunç, Silifke'de tarım işçilerinin 28 TL ücret aldığını belirterek şunları söyledi:
"Erdemli, Tarsus, Mut gibi ilçelerde bu ücret günlük 35-40 TL gibi rakamlarda iken, bizde hala 28 TL. Bundan bir de yemek ve ekmek ücreti kesilince geriye zaten bir şey kalmıyor. Değerli işçi kardeşlerim, emeğimiz için verdiğimiz bu haklı mücadelemize bu soğuk havada ve sabahın erken saatinde buraya gelerek destek veren sevgili Silifkeliler, uzun bir süredir emeğimizin karşılığını alabilmek için demokratik yollarla, karşılıklı görüşme ve hoşgörü sınırları içinde mücadele verdik. Ancak bu haklı talebimiz hiçbir kurum ve yönetici tarafından kabul görmedi. Tüm kapılar yüzümüze kapandı. Hiçbir görüşmeden olumlu bir sonuç alamadık. Bize 'Kaderinize razı olun, bununla yetinin' dediler. Oysa biz sadece hakkımızı istedik, hakkımızın bir lira fazlasını değil. Bizler evimize bir lokma ekmek götürmek için yazın 40 derece sıcakta, kışın buz gibi soğukta çalışıyoruz. Geldiğimiz aşamada bize birlikte olmak ve direnerek emeğimizin karşılığını istemekten başka çare bırakmadılar. İşçiyiz haklıyız ve kazanacağız."
Tunç'un basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar olaysız bir şekilde dağılırken, işçi otobüsleri daha sonra Silifke-Atakent Beldesi arasında konvoy düzenledi.