MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde 9 yıl önce kalp krizi sonucu ölen çiftçi ve gayrimenkul zengini Yusuf Ocakoğlu'nun bir bankadaki hesaplarından 2 milyon 227 bin liranın buharlaştırıldığı iddiasıyla açılan davada 'sahte dekont' tartışması yaşandı.
Babasının kalp krizinden ölmesinin ardından banka hesaplarında hareketlilik olduğunu ileri süren Burhan Ocakoğlu, 2008'de Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikayeti üzerine yapılan soruşturmada Cumhuriyet Savcısı, Yusuf Ocakoğlu'nun kardeşi Abdulhamit Ocakoğlu yeğeni Yusuf Ocakoğlu ile bankada memur olarak görev yaparken emekli olan Edip Halavut hakkında 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, bilişim sistemindeki verileri bozma yok etme, erişilemez kılma, özel belgede sahtecilik' suçlarından 10'ar yıla kadar hapis cezası istedi. İddianamede, 2004- 2010 yılları arasında Edip Halavut'un, hesaplara müdahale etmesi sonucu söz konusu hesaplardaki paranın şüpheliler Abdülhamit Ocakoğlu ve Yusuf Ocakoğlu'nun müşterek açtıkları hesap üzerinden çekildiğini öne sürüldü.
KES-YAPIŞTIR YÖNTEMİ KULLANILMIŞ
Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına tutuksuz sanıklar Abdulhamit Ocakoğlu, yeğeni Yusuf Ocakoğlu ile emekli bankacı Edip Halavut ile avukatları ve davacı Burhan-Hakan Ocakoğlu kardeşler ile avukatları katıldı. Duruşmada varislerden Mine Yeşil'in avukatı Yeşim Dağgeçen, söz konusu banka tarafından dava dosyasına gönderilen hisse satışıyla ilgili 5 ayrı dekontun sahte olduğunu ileri sürdü. Dağgeçen, Yusuf Ocakoğlu'nun hisse senetlerinin varislerinin imzalarının gerçek dekonttan kes yapıştır yöntemiyle kopyalanarak işlem yapılarak hesaptaki paralarının buharlaştırıldığını iddia etti. Dekontlar hazırlayıp hazırlamadığı sorulan bankacı Halavut, "Bu dekontları ben düzenlemedim, bunlarla bir işlem yapmadım. 48 nolu dekont ile iki ayrı işlem yapılıp, yapılmadığı konusunda bilgim yok. Kimin yaptığını bilmiyorum. Ayrıca, bankacılık işlemi yaparken, paraf atmamız gerekir. Gösterilen fişlerde parafım yoktur" dedi.
Burhan Ocakoğlu sanıklardan Edip Halavut'un son yaptığı savunmasının soruşturmanın genişletilmesine zemin hazırladığını belirterek, "Dosya zaman geçirilmeden BDDK'ya gönderilmelidir. Bilirkişilerce hazırlanan raporun 6'ncı sayfasına kadar yapılan tespitler ve hesaplanmalar doğru olmasına rağmen, 6'ncı sayfada hesap hatası yapılmıştır. 4 ayrı fişteki imzalar kes-yapıştır şeklindedir. Ayrıca, yargılanan sanık kendisine gösterilen sahte dekontları düzenlemediğini söylemiştir. Bu kişi düzenlemediyse, bu dekontları kim düzenledi? Bunun için soruşturmanın genişletilmesi gerekir" diye konuştu.
BİLİRKİŞİ YENİDEN İNCELEYECEK
Cumhuriyet Savcısı Hilmi Karakaya ise daha önceden alınan 2 bilirkişi raporunun hüküm kurmaya yeterli olduğunu, yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasına ve dosyanın BDDK'ya gönderilmesi yönündeki taleplerin yargılamaya katkısı olmayacağından ayrı ayrı reddi yönünde görüş belirtti. Duruşmaya verilen 5 dakikalık aradan sonra, mahkeme heyeti, yapıldığı öne sürülen hesap hatalarının gerçeği yansıtıp, yansıtmadığı konusunun sonuca bağlanması için dosyanın yeniden bilirkişilere gönderilmesi yönünde karar vererek duruşmayı erteledi.
Babasının buharlaştırılan servetinin 100 milyon lira olduğunu gösteren hesap cüzdanları ve belgelerin kendilerinde ve dosyada mevcut olduğunu iddia eden Burhan Ocakoğlu, Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu'na yeni bir dilekçe vererek, soruşturmanın genişletilmesi talebinde de bulundu.