ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlisi Şeniz Bilgi, terör örgütlerinin interneti çok sık kullandığını söyledi.
Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından Antalya'da düzenlenen 5'inci Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda konuşan ODTÜ öğretim görevlisi Şeniz Bilgi, Usame Bin Ladin'in ölümünün ardından El Kaide terör örgütünde yaşanan değişim ve örgütün yeni taktikleriyle ilgili konuşma yaptı.
ÖRGÜT YENİ TAKTİK ARAYIŞINA GİRDİ
El Kaide'nin değişiminin Bin Ladin'in ölümüyle başladığını, adeta bir yetim haline gelerek eskisine kıyasla saldırılarının sayısının oldukça azaldığını söyleyen Şeniz Bilgi, bu noktadan sonra örgütün küçük gruplar halinde hareket etmeye başladığını ifade etti.
Bu noktadan sonra örgütte yeni taktiklerin uygulanmasının zaman gerektirdiğini dile getiren Bilgi, özellikle Arap Baharı ile birlikte Suriye topraklarına daha çok terörist yerleştirmek isteyen El Kaide'nin bu işi kolay gerçekleştiremediğini kaydetti.
KÜÇÜK EYLEMLERLE TEHDİT OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
El Kaide'nin küçük gruplar haline gelmesinin ardından ortaya çıkan yeni taktikleri hakkında da bir değerlendirmede bulunan Şeniz Bilgi, örgütün küçük gruplar halinde eğitim alarak batıya doğru yöneldiğini ve büyük intihar saldırılarından çok küçük çaplı eylemlerle ABD'ye hala bir tehdit olduğunu göstermek istediğini vurguladı.
ÖRGÜT KİMİN ÖLDÜĞÜNE DİKKAT ETMEMİŞTİ
Terör örgütü El Kaide'nin son dönemde yerel halkın ilgisini kazanmak amacıyla oyuncak dağıtma taktiğine giriştiğini belirten Şeniz Bilgi, “Örgütün hedefi insanların kendilerine ilgi duymasını sağlamak ve kendi inançları ile El Kaide'nin inançlarının aynı olduğunu göstermek. Irak'ta El Kaide kimin öldüğüne dikkat etmemişti, Müslümanlar da saldırılarda ölmüştü. Bu da çok büyük bir halkla ilişkiler sorunu oluşturmuştu" dedi.
İNTERNET PAHA BİÇİLEMEZ OLDU
Örgütün saldırılarına yönelik istihbarat bilgisi edinme noktasında yaşanabilecek sorunlar hakkında da değerlendirmede bulunan Şeniz Bilgi, El Kaide'nin küçük gruplara ayrılmasının daha fazla istihbarat çalışması yapılması gerekliliğini ortaya çıkardığını aktardı.
Örgütün son yıllarda interneti çok sık kullandığını dile getiren Şeniz Bilgi, özellikle ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) bilgilerinin sızdırılmasının ardından internetin örgüt için paha biçilemez bir araç haline geldiğine dikkati çekti.