Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA merkezli Şefkat-Der, şiddet gören kadınlara yönelik hazırladığı 'Hayatta kalma Kılavuzu’nda kadınlara, gerekirse 'basit bir suç işleyip belli bir dönem cezaevine girmeleri' tavsiye edildi.
Şiddet gören kadınların barındığı, kadın sığınma evleri bulunan Şefkat-Der'in Genel Başkanı Hayrettin Bulan, Türkiye'de kadınların mahkemeye, savcılığa, polise başvurup koruma kararı alınmasına rağmen göz göre göre öldürüldüklerini söyledi. Devletin adli ve idari birimleri görevlerini tam olarak yapmadığı için kadın cinayetlerinin devam ettiğini ileri süren Bulan, terör haline gelen kadın cinayetlerinin durdurulması ve önlenmesi için şiddet gören, hayati riski bulunan kadınlara yönelik geçen yıl 'Hayatta Kalma Kılavuzu' hazırladıklarını hatırlattı.
TOPUKLU AYAKKABI GİYMEYİN
2014 yılı için kılavuzu güncellediklerini anlatan Bulan, şiddet gören kadınların yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Biz şiddet gören kadınların resmi başvurularının yanında kendi tedbirlerini de almalarını istiyoruz. Bunun için öncelikle risk altındaki kadının kendi babası, annesi ailesi veya adresi belli olan bir yakının yanına sığınmalı ve işe gitmemeli. Teknoloji geliştiği için artık gerçeğiyle ayırt edilemeyen yüz maskeleri var. Bu maskeler sayesinde çok farklı bir insan kılığına girebilirler. Bu maskeleri kullanıp hatta yüz değiştirme ameliyatı bile olabilirler. Ayrıca atış poligonlarında atış eğitimi alarak silah ruhsatı alıp kendisini savunma amaçlı kullanabilirler. Olası bir saldırı karşısında meşru savunma hakkını kullanabilirler. Ayrıca biber gazını yanlarında eksik etmeyerek savunma sporlarını öğrenebilirler. Özellikle risk altındaki kadının gezerken topuklu ayakkabı giymemesi gerekir. Çünkü kaçması gerekirken topuklu ayakkabı giydiği için kaçamayabilir."
BELLİ BİR DÖNEM CEZAEVİNE GİREBİLİRSİNİZ
Şiddet gören ve kurtulamayan kadına belli bir süre cezaevine girme önerisinde de bulunan Bulan, şunları söyledi:
"Eğer dışarıda ölüm korkusunu yaşıyorsa, belli bir dönem basit bir suç işleyip cezaevinde kalmayı da düşünebilirler. Maalesef hayati yönden risk altında olan kadınlar için cezaevleri dışarıdan daha güvende olabiliyor. Yarı açık cezaevinde daha rahat edersiniz. Bu konuda hangi suçların ne kadar ceza verildiğine dair avukata danışınız. Kimseye zararı olmayan ama sizin belli dönem hapiste yatmanızı sağlayacak suçları tercih edebilirsiniz. Mahkemelik olduğunuzda hakim savcılara durumunuzu anlatıp, erteleme ya da para cezası yerine cezaevini tercih ettiğini söyleyebilirsiniz."
Şiddet gördüğü için ailesinden ve eşinden uzak duran kadınların sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla bulunabildiğine de dikkat çeken Bulan,''Sosyal medyada kendi gerçek isminizi kullanmayın" dedi.

MKY(İA/AAA) (FOTOĞRAFLI)