Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da 14 yaşındaki akrabası ile evlendirilip doğum yapan A.T.'nin, nikahsız eşi 24 yaşındaki R.T. hakkında 30 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianameyi hazırlayan savcı Ömer Yurdusev, bu tür birlikteliğin korunmasının hukuken mümkün olmadığını belirterek, çocuğun rızasının, bu durumu hukuka uygun hale getiremeyeceğini, şüphelinin aynı zamanda 'Cinsel amaçlı çocuğu alıkoyma' suçundan da cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Diyarbakır'da, 2012 yılının Kasım ayında notere başvuran R.T., resmi nikahsız eşi A.T.'nin dünyaya getirdiği kız çocuğunun nüfus işlemleri için 'Tanıma senedi' almak istedi. Nüfus kayıt örneğinde anne A.T.'nin hamile olduğu sırada 14 yaşında olduğunu tespit eden noter görevlileri, durumu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi.
Soruşturma başlatan savcılık, A.T.'nin 'mağdur' sıfatıyla, resmi nikahsız eşi R.T.'nin 'şüpheli' sıfatıyla ifadesini aldı. Savcıya ifade veren A.T., eşi ile birlikte yaşamaya başladıklarında 19 yaşında olduğunu ve nüfus kayıtlarının yanlış işlendiğini iddia etti. Savcıya ifade veren şüpheli R.T. ise, A.T. ile birlikte ailelerin de izin vermesi üzerine resmi nikahsız evliliklerini, rızaya dayalı bu ilişkiden hamile kalarak 1 kız çocuğu dünyaya getirdiğini belirtti.  Şüpheli R.T., ifade ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, soruşturma sonunda Cumhuriyet Savcısı Ömer Yurdusev iddianamesini hazırladı. Savcı Yurdusev, hazırladığı iddianamede 'Çocuk gelin' sorununa ilişkin değerlendirme yaptı. Şüphelinin gayrı resmi evlilik hayatı sürüp, gebe kalmasına neden olduğu mağdura karşı zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçunu işlediğini belirten Savcı, resmi nikahsız eş R.T.'nin cezalandırılmasını istedi. İddianamede, mağdurun 15 yaşından küçük olduğunu belirterek, şöyle denildi:
"Mağdurun şüpheli ile hukuken korunması mümkün olmayan birlikteliğinde, hakkın kullanımı söz konusu olmadığı gibi, mağdurun 15 yaşından küçük olması karşısında iyiyi ve kötüyü ayırt edebilse bile, rızasının fiili hukuka uygun hale getirmeyeceğinden çocuğa karşı cinsel amaçlı alıkoyma suçunun da oluştuğu görülmüştür."
30 YIL HAPİS CEZASI İSTEDİ Savcı, A.T.'nin yaş konusundaki itirazı üzerine bilimsel bir tespitin soruşturma aşamasında sağlık nedenleriyle yapılamadığını kaydederken, bu suçlar yönünden ihtisas dairesi olan Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin benzer kararlarına vurgu yaptı. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre mağdurun yaşının çözüm yerinin, görevli ceza mahkemesi olduğunu ifade eden Savcı Yurdusev, bu konuda karar verme yetkisinin de mahkemede olduğunu vurguladı.
İddianamede, şu anda 17 yaşında olan A.T.'nin resmi nikahsız eşi R.T. hakkında 'Zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'Çocuğu cinsel amaçla hürriyetinden yoksul kılma' suçlarından 30 yıl hapis cezası istendi.
ÇOCUK GELİNİN YAŞ TESPİTİ BEKLENECEK İddianamenin kabul edilmesi ardından R.T.'nin yargılanmasına Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. İlk duruşmaya mağdur A.T. ve sanık R.T. katılmazken, mahkeme dosyaya gönderilen evrakları okudu. Savcı,  A.T.'nin yaş tespiti için hastaneye sevk edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Dicle Üniversitesi'ne sevk ettiği A.T.'nin suç tarihi olan evlendiğindeki  yaşının tespit edilmesine karar verdi. Duruşma, yaş tespiti raporunun gelmesi için ertelendi.    FB(GG/İD)