DİYARBAKIR'daki mahkemeler, tutuklu BDP'li 5 Milletvekili için yapılan tahliye başvurularını değerlendirmeyi sürdürürken, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan için mütalaa istenen Cumhuriyet Savcısı'nın tahliye istediği, ancak adli kontrol sisteminin uygulanmasını yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.
Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği karardan sonra avukatları BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Hakkari), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tahliye edilmesi için, yargılandıkları Diyarbakır 5 ve 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemeleri'ne başvurdu. Mahkemeler başvuruları değerlendirirken, Milletvekili İbrahim Ayhan için mütalaa istenen Cumhuriyet Savcısı Hasan Özçelik'in sunduğu 4 sayfalık mütalaasında ilginç ayrıntılar yer aldı. Anayasa Mahkemesi'nin kararının içtihat oluşturduğunu belirten Savcı özçelik mütalaasında şöyle dedi:
"Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemeler ve Yargıtay ile Danıştay kararlarına ilişkin olarak da başvurulabilen son merci olması nedeniyle bir anlamda en üst yargı kurumu haline gelmiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru sonucu verdiği kararla ortaya çıkan hükümler, tıpkı Yargıtay İçtihatları gibi artık yerel mahkemelere de yol gösterici nitelikte kararlar halini almıştır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi kararı sonucu ortaya çıkan içtihat diğer yargı organlarına yol gösterici kararlardır."
TAHLİYE VE ADLİ KONTROL İSTEDİ
Cumhuriyet Savcısı Hasan Özçelik mütalaasında, Mustafa Balbay hakkında verilen karar sonucu oluşan içtihatın artık benzer durumdaki tüm olaylara uygulanması gereken bir içtihat halini aldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
"Talep konusu dosyada sanık İbrahim Ayhan, 05.10.2010 tarihinde tutuklanmıştır. Dava dosyası karar aşamasına gelmiş ve savcılığımızca esas hakkındaki mütalaa verilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin mezkur kararı nazara alındığında, bu aşamadan sonra sanığın tutuklu kalması, milletvekili olması nedeniyle de Anayasa'nın 19/ ve 67/1 maddelerinin ihlali sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle sanık müdafilerinin tahliye talepleri kabul edilerek sanık İbrahim Ayhan'ın tahliyesine, ancak sanık hakkında bu aşamada adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmesi, kamu adına mütalaa olunur."
'IRMAK, SARIYILDIZ VE AKTAŞ İÇİN SAVCI GEREKÇELİ KARARI BEKLEYECEK' İDDİASI
KCK davalarından tutuklu 5 Milletvekili için yapılan tahliye başvurularından sadece İbrahim Ayhan için Cumhuriyet Savcısı mütalaa sunarken, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Milletvekili Kemal Aktaş için, mütaala istenen savcıların Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekleyecekleri ve ondan sonra mütalaa sunucakları ileri sürüldü.

FB(GG/COŞ)