BURSA’da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde 4 yıl önce çıkan ve yoğun bakım ünitesinde 8 hastanın ölümüne neden olan yangınla ilgili dava karara kaldı. Dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı dönemin hastane başhekimi Osman Naci Çelik ile görüntüleme merkezinin sahibi Uzman Dr. Erol Kılıç hakkında, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası verilmesini, diğer 4 sanığının ise beraatini istedi.
Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde 2009 yılı Mayıs ayında çıkan yangında, yoğun bakım ünitesinde yatan 8 hasta, çıkan dumandan zehirlenerek öldü. Dönemin hastane Başhekimi Osman Naci Çelik, Hastane Müdürü Salim Özdağ, Müdür Yardımcıları Mehmet Genç ve Yakup Güler, Elektrik Mühendisi Süleyman Karapınar ile yangının çıktığı katta bulunan görüntüleme merkezin işleten şirketin sahibi Uzman Dr. Erol Kılıç hakkında, Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Sanıkların tutuksuz yargılandığı davaya bugün devam edildi. Duruşmaya, Elektrik Mühendisi Süleyman Karapınar ile Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi eski müdürü Salim Özdağ ile her iki tarafın avukatları katıldı.
YENİ RAPOR İSTENMEDİ
Yangında ölen kişilerin yakınlarının avukatları bir önceki duruşmada mahkemeye ulaşan üçüncü raporun gerçekleri izahta yetersiz olduğunu öne sürerek rapora itiraz etti. Tutuksuz sanıkların avukatları ise, raporda müvekkillerinde herhangi bir kusur bulunmadığının belirtildiğini ifade ederek beraat kararı verilmesini istedi.
Mahkeme 3 raporun yeterli olduğunu açıklarken, davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı ihaleyle yapılan projelerdeki düzenlemelerin Sağlık Bakanlığı genelgesi kapsamında bakanlığa onaylatılmadığı bildirdi. Savcı, yangın ikaz cihanının çalışmadığı gerekçesiyle o dönemde hastane yönetiminin başında bulunan Osman Naci Çelik hakkında, 'Taksirle 1'den fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Savcı, yüklenici firmanın yaptığı tüm işlemlerden sorumlu olacağı, cihazların kurulumu ve her türlü kablolamadan sorumlu olduğu, kablolama yapılırken yanmaz kablo kullanılmadığı ve diğer önlemlerin alınmaması nedeniyle yangının çıktığını bu nedenle görüntüleme merkezi sahibi Uzman Dr. Erol Kılıç’ın da aynı suçtan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılması gerektiğini savundu. Savcı, tutuksuz diğer 4 sanığın hastanede kısmi idari görevlerde bulunduklarını, memuriyet görevinde idarenin vermiş olduğu emirleri uygulamak zorunda oldukları gerekçesiyle beraat ettirilmelerini istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına son savunmalarını yapmak için süre vererek duruşmayı erteledi.