ŞANLIURFA'da, meydana gelen kazaların yüzde 28'inin yayalardan kaynaklandığı bildirildi. Şanlıurfa Trafik Denetleme Şube Müdürü Yavuz Özbaran, kazaların önlenmesi için üst geçitleri kullanmaları uyarısında bulunduğu yayalardan kurallara uymalarını istedi.
Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından 'Güvenli Yaya' projesi hayata geçirildi. Yayaların trafikte uyması gereken kurallara ilişkin bilincinin geliştirilerek kazaların önlenmesini amaçlayan proje kapsamında, polisler kent merkezinde stant kurdu. Stantta tanıtımı yapılan projeye ilişkin bilgilendirilen vatandaşlara, kentte meydana gelen trafik kazalarına ilişkin videolar izlettirildi.
AMAÇ YAYALARI BİLİNÇLENDİRMEK
Trafikte huzurlu ve güvenli seyahat için kask kullanımını, kırmızı ışık kurallarına uyma ile emniyet kemeri takma gibi hazırladıkları projelerden olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Yavuz Özbaran, 'Güvenli Yaya' projesiyle yayaların da bilinçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Yaptıkları araştırmalarda son 2 yıl içerisinde kentte meydana gelen kazalarda yayaların hatasının yüzde 28 olduğunu ifade eden Özbaran şöyle konuştu:
"Biz çalışmalarımızı bilimsel veriler üzerinde yapıyoruz. 2012 ve 2013 istatistiklerine göre kentteki kazalara en fazla yayaların karıştığını görüyoruz. Diğer şehirlerde yüzde 22 olan yayaların kazalara karışma oranının Şanlıurfa'da yüzde 28 civarında olduğunu gördük. Bununla mücadele etmek içinde halen devam eden 'Trafikte Yaşayalım, Yaşatalım' projesi kapsamında 'Güvenli Yaya' çalışmasını uygulamaya koyduk. Böylece şehrimizdeki yaya kazalarını minimuma indirmek ve mümkünse sıfırlamayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda kentte meydana gelen 172 yaya kazasının çoğunluğunun pazartesi ve cuma günleri 11 ile 18 saatleri arasında olduğunu, en fazla kadın ve çocukların karıştığını saptadık. Bizim buradaki amacımız hem sürücü hem de yayalarımızın güvenliği için bu tür projeleri hayata geçirerek kazaları asgariye indirmektir."
Polisler, daha sonra üst geçitlerin bulunduğu bölgede yayalara bilgilendirici broşürler dağıttı.