PATATES fiyatlarının artması nedeniyle Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde, dağların altında soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralardan kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce 5 ton patates çalındı.
Niğde, İzmir ve Konya'dan sonra en fazla patates üretimi yapılan Afyonkarahisar'da, patates fiyatlarındaki artışın ardından ülke genelindeki hallere sevkiyat başladı. 2013 yılında 450 bin ton patates üretiminin yapıldığı Afyon'da, 150 bin ton üretimle Sandıklı İlçesi başta geliyor. Patates fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Sandıklı'daki doğal soğuk hava depolarında yoğun bir trafik yaşanıyor. Akin Köyü'nde dağların altındaki mağaraları soğuk hava deposu olarak kullanan üreticiler, depo kilogram çıkış fiyatını 2.70 lira olarak belirledikleri patatesi sunuyor. Yazın serin, kışın sıcak olan dağların altındaki depolarda yüzlerce ton patates işçi kadınlar tarafından çuvallandıktan sonra İstanbul, Antalya ve Ankara başta olmak üzere Türkiye genelindeki hallere gönderiyor.
NİĞDE PATATESİ İHRAÇ EDİLDİ, FİYATLAR ATTI
Patates üreticisi İsmail Arık, piyasada ürünün yetersiz olması nedeniyle fiyatların arttığını kaydetti. Niğde patatesinin ihraç edilmesi nedeniyle iç pazarda fiyatların arttığına değinen Arık, "Sandıklı'da şu anda Türkiye'nin talebini karşılayacak kadar patates mevcut" dedi.
FİYATI ARTINCA 5 TON PATATES ÇALINDI
Patates fiyatlarındaki artış nedeniyle hırsızların depoları soyduğuna işaret eden İsmail Arık, bölgedeki depolardan 5 ton patatesin çalındığını vurguladı. Jandarmanın şüphelilerin peşine düştüğünü kaydeden Arık, depolardaki güvenliğin arttırıldığını belirtti.
SOĞAN FİYATLARI DÜŞTÜ
Patatesteki artışa karşılık kuru soğanın fiyatının 35 kuruşa kadar düştüğünü aktaran İsmail Arık, "Soğanın tarla maliyeti 35 kuruş. İşçi, nakliye ve depolama giderleriyle maliyeti 50 kuruşu buluyor. Buna rağmen şu anda kilogram satış fiyatı 35 kuruş. Yani üreticiler zarar ediyor. Sandıklı'da depolarda bekleyen 5 bin ton civarında soğan var. Patatesten para kazanmaya başlarken soğandan ciddi şekilde zarar ediyoruz" diye konuştu.