İZMİR Emniyet Müdürlüğü ekipleri 5 yıl önce, paravan şirket kurup, sahte belge ve evrakla devleti milyonlarca TL zarara uğrattığı iddia edilen çete elebaşı 43 yaşındaki Yazgülü Bütünay'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Y.B.’nin kurduğu paravan şirketlerde, sigortalı olmadıkları halde sigortalı gösterdiği 8'i çocuk toplam 206 kişi hakkında da 8'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Mali Büro ekipleri 2008 yılında İzmir, Muğla, Aydın, Konya ve Batman’daki operasyonlarda, sahtecilik şebekesini çökertti. Evli ve 1 çocuk annesi Yazgülü Bütünay’ın yaptığı şebekeye yönelik operasyona, 'Yazgülü' adı verildi. Operasyon kapsamında 60 şüpheli  yakalandı. Resmi kayıtlarda bulunan ancak faal olmayan çok sayıda şirkete ait fatura, sevk irsaliyesi, sigorta bildirim cetveli, 40 sağlık karnesi, banka cüzdanları, kredi kartları, sahte para, diploma, araç ruhsatı, silah bulundurma ruhsatı, kimlik, bilgisayar kaşeleri ve hafıza kartları ele geçirildi. Yazgülü Bütünay'ın 28 ayrı paravan şirket kurduğu, sahte belge ve evraklarla devleti milyonlarca TL zarara uğrattığı belirtildi. Bu arada çetenin ikinci adamı olduğu iddia edilen 58 yaşındaki M.H.’nin üst aramasında iç çamaşırı içinde çeteyle ilgili bilgilerin yer aldığı hafıza kartı bulundu. Adliyeye sevkedilen sanıklardan, aralarında Yazgülü Bütünay'ın da bulunduğu 16 kişi tutuklandı.
Sanıklar hakkında İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Suç örgütü kurmak ve üye olmak, piyasaya sahte para sürmek, sahtecilik, vergi kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, kamu kurum ve bankaları dolandırmak' suçlarından dava açıldı. Yargı aşamasında davada tutuklu sanık kalmadı. 
Bu davanın açılması ardından evrakları inceleyen, SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Yazgülü Bütünay'ın 2005 ve 2008 yılları arasında, 14 işyerinde fiilen çalışmadıkları halde, o tarihte yaşları küçük olan 8'i çocuk toplam 206 kişiyi daha sigortalı gösterdiğini tespit etti. SGK Başkanlığı vekili Ahmet Coşkun, adları ve adresleri tespit edilen 206 kişi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Nurettin Ulutaş, 42 sayfadan oluşan iddianame hazırladı.
Savcı Ulutaş, yapılan inceleme sonucu 8'i çocuk toplam 206 sanığın, çalışmadıkları halde, kurulan paravan şirketlerde sigortalı gibi gösterildiğini vurguladı. Çetenin, sanıkları özellikle, paravan olarak kurulan elektrik, züccaciye ve inşaat şirketlerinde sigortalı gösterdiklerini, sahte olarak sigortalı olarak gösterilen sanıkların, ilaç ve tedavi giderleriyle devleti zarara uğrattıklarını söyledi. 198 kişi hakkında, 'Özel belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapmak' suçundan ağır ceza, olay tarihinde yaşları küçük 8 sanık, hakkında çocuk mahkemesinde, 8'er yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Sanıklar, önümüzdeki aylarda hakim karşısına çıkacak.