Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), () - ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde, yumurta bırakmak için sahile çıkan caretta caretta, sokak köpeklerinin saldırısı nedeniyle öldü.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşı olduğu için koruma altına alınan deniz kaplumbağası caretta caretta, Türkiye'deki ender yuvalama alanlarından Serik'e bağlı tatil bölgesi Boğazkent sahiline yumurta bırakmak için karaya çıktı. Sokak köpeklerinin saldırdığı kaplumbağa, boyun ve ayaklarında aldığı diş darbeleri sonucu öldü. Kaplumbağa, sahildeki caretta yuvalarını koruyan ve bu alanda çalışma yapan Hacettepe Üniversitesi öğrencileri tarafından fark edildi.
KAN KAYBINDAN ÖLDÜ
Carettanın köpek saldırısı sonucu öldüğünü tespit ettiklerini kaydeden Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Fuat Canbolat, yumurta bırakmak için sahile çıkan kaplumbağaların Boğazkent ve Manavgat İlçesi Niğit Mahallesi sahilinde sık sık başı boş köpeklerin saldırısına uğradığını belirtti. Ölü buldukları kaplumbağayı 4 yıl önce Boğazkent'te markaladıklarını işaret eden Dr. Canbolat, "Hayvanın ön sağ ve sol ayaklarında köpek ısırığı kaynaklı yaralar mevcut. Sol ayaktaki yaralar kemiğe kadar inmiş. Kumsala yuvalamaya yani yumurta bırakma çıkmış. Yaraları nedeniyle kan kaybından ölmüş. Hem Serik hem de Manavgat Belediyesi yetkililerin sokak köpekleri konusunda çalışma yapması bu hayvanların neslinin devamı açısından önemli" dedi.
Dr. Canbolat ve öğrenciler, incelemenin ardından Caretta cerattayı Boğazkent sahiline gömdü.

FOTOĞRAFLI