ANTALYA'da Türk eşinden 'şiddet gördüğü' iddiasıyla boşanma davası açan Rus yazar 33 yaşındaki Anna Nikolskaya, 10 hakimin değiştiği davada 6'ncı yıl sonunda boşandı.
Tolstoy Uluslararası Edebiyat Ödülü dahil birçok edebiyat ödülü sahibi Anna Nikolskaya, 2005 yılında internetten tanıştığı, Kemer'de bir gıda şirketinin sahibi Hüseyin Ekseli ile evlendi. Anna Nikolskaya, evlendikten 2 yıl sonra hamile olduğunu öğrendiği günlerde, şiddetli geçimsizlik yüzünden ailesinin yaşadığı Rusya'nın Altay bölgesindeki Barnaul'a döndü ve kızı Alisa'yı dünyaya getirdi. Nikolskaya, eşinden 'şiddet gördüğü' gerekçesiyle 13 Ağustos 2008 tarihinde boşanma davası açtı ve 500 bini maddi, 500 bini manevi toplam 1 milyon lira tazminat istedi.
Kemer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada 6 yıl içinde 10 hakim değişti. Bu hakimlerden birinin evlenmek için izne ayrılması üzerine dava ertelenmiş, Anna Nikolskaya da "Hakim evleniyor ama ben boşanamıyorum" diyerek isyan etmişti. Boşanma davası devam ederken kızı Alisa'yla İngiltere'nin başkenti Londra'ya taşınan Nikolskaya, yazarlık kariyerine burada devam edeceğini açıklamıştı.
NAFAKA VE TAZMİNAT
Kemer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde geçen 10 Ocak günü karara bağlanan davada, hakim Abdülaziz Akbıyık, Nikolskaya'ya ayda 750 lira yoksulluk nafakası, 750 lira da kızı Alisa Ekseli için iştirak nafakası ödenmesine karar verdi. Hakim Akbıyık ayrıca işadamı Hüseyin Ekseli'nin 20 bini maddi, 40 bini manevi olmak üzere 60 bin lira tazminatı ve nafakayı dava tarihinden itibaren ödemesine hükmetti.
MAL PAYLAŞIMI BAŞKA DAVAYA
Rus yazarın avukatı Şebnem Ülk, 6 yıllık davanın 10'uncu hakimi Abdülaziz Akbıyık'ın dosyayı iyi incelediğini belirterek, "Dava sonunda boşanmayı gerçekleştirdiği için, içten gelen bir minnet ile teşekkür ettim kendisine. Müvekkilim boşanma davası sürerken psikolojik olarak oldukça yıpranmıştı" diye konuştu.
Avukat Ülk, bu davada evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımının da söz konusu olduğunu ancak mahkemenin bu talebi ayırdığını, bu konunun ayrı ele alınacağını kaydetti. Şebnem Ülk, "Müvekkilim kızının eğitimi için harcayacağı hakkını istiyor ve alacak. 6 yıl Türk adaletine güvendi ve güvenmeye devam ediyor" dedi.
'TÜRKİYE'DE YÜREKLİ İNSANLAR TANIDIM'
Anna Nikolskaya da boşanmanın ardından avukatı Şebnem Ülk aracılığı ile yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"Kızım yarı Türk. Onun babasıyla sağlıklı bir iletişim kurması amacıyla, zaman zaman Türkiye'ye gelmeyi düşünüyorum. Orada güzel, yürekli insanlar da tanıdım. Bazı anlarda onların destekleriyle ayakta kalabildim. Boşanma sürecim oldukça sancılı geçti ancak şimdi her şey yeniden başlıyor. Güzel günler hepimizin olsun."