ROMANYA'nın geçen yılın Aralık ayında Türkiye'ye iade ettiği ve 1992 yılında PKK adına Mardin bölgesinde 3 kişinin öldürülmesi ve 2 polisin yaralanması eylemlerine katıldığı belirtilen PKK'lı Mehmet Reşit Aktay, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 1992 ve 1994 yıllarında Mardin bölgesinde PKK adına çeşitli eylemlere katıldığı iddiasıyla hakkında dava açılan ve kırmızı bültenle aranırken, Romanya tarafından geçen yıl Türkiye'ye iade edilen Mehmet Reşit Aktay'ın yargılaması tamamlandı. Diyarbakır 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 2001 yılında DGM'de açılan davanın 62'nci duruşmasına tutuklu sanık Mehmet Reşit Aktay ve avukatı katıldı. Duruşmada söz alan sanık avukatı Keziban Yılmaz, müvekkilinin örgüte ne zaman katıldığını, ne zaman ayrıldığını ayrıntılı olarak açıkladığını belirtti. Aktay'ın 1998 yılında Romanya'ya gittiğini belirten avukat Keziban Yılmaz, "Müvekkilimin eylemi olsa olsa örgüt üyeliğidir. O da zaman aşımına uğramıştır. Bu nedenle davanın düşürülmesini talep ediyoruz" dedi.
1998 YILINDA ROMANYA'YA GİDEREK EVLENDİ
Daha sonra söz hakkı verilen sanık Reşit Aktay, "Ben 3 kişinin öldürülmesi eylemine kesinlikle katılmadım. Üzerime iftira atılmaktadır. Polis memurlarının yaralanması olayında örgütteydim. Ama Nusaybin İlçesi'ne gelmedim. Bu eylemlerden hiç birini gerçekleştirmedim. 1992 yılında örgüte katıldım. 1998 yılında Romanya'ya giderek evlendim. Bu suçlamalar asılsızdır" dedi.
Duruşmaya kısa bir ara veren 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Reşit Aktay'ın 'Devletin Birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
3 KİŞİNİN ÖLÜMÜ, 2 POLİSİN YARALANMASINDAN SORUMLU TUTULUYORDU
1992 yılında PKK adına Mardin bölgesinde 3 kişinin öldürülmesi ve 2 polisin yaralanması eylemlerine katıldığı iddiasıyla hakkında dava açılan Aktay, 1998 yılında Romanya'ya giderek, burada evlendi. 36 yaşındaki Mehmet Reşit Aktay hakkında, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2001 yılında soruşturma başlatıldı. Romanya'da 2 çocuğu olan Aktay, mahkemenin girişimleri sonucunda İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmaya başlandı. Romanya polisince düzenlenen operasyonla yakalanan ve bir ay gözaltında tutulan Aktay, 2012 yılının Aralık ayında Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'den giden İnterpol ekibine teslim edilen Aktay, Diyarbakır'a getirilerek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce Romanya adli makamlarına yazılan iade talepnamesinde, Reşit Aktay'ın örgütte 'Doktor' kod adını kullandığı ve Mardin'in Nusaybin İlçesi Çağçağ Köprüsü'ne bomba yerleştiren PKK'lı grubun da içinde bulunduğu belirtildi.

FB(GG/AAA)