RİZE’de İl Özel İdaresi ile tahliye edemediği kiracısı arasındaki anlaşmazlığın yargıya taşınması üzerine, Emniyet Müdürlüğü binasının yapımına 2.5 yıldır başlanamadı. Kendisine yer gösterilmeden ve tadilat masrafları ödenmeden tahliye edilmeye çalışıldığı için maddi zararı olduğunu belirten ve geri adım atmayan Fahri Ekşioğlu, suyu kesilen, çevresindeki bloklar yıkılan, üst katlarındaki kapı ve pencereler sökülen harabe görünümdeki binanın zemin katında kafeterya işletmeye devam ediyor.
Müftü Mahallesi’nde TEKEL ve İl Özel İdaresi’ne ait arazi üzerinde Emniyet Müdürlüğü yeni hizmet binası yapımı için 3 yıl önce proje hazırlandı. Arazi üzerindeki TEKEL ve İl Özel İdaresi’ne ait lojman ve ek hizmet binalarının yıkımına karar verildi. Binalardaki dernek, vakıf ve işyerlerine tahliye yazıları yazıldı, ilk etapta Tekel binasının yıkımı gerçekleştirildi. İl Özel İdaresi hizmet binası boşaltıldı, katlardaki pencere ve kapılar sökülerek yıkıma hazır hale getirildi. İl Özel İdaresi ile 2010 yılının Ocak ayında 3 yıllık sözleşme imzalayarak tadilat yaptığı işyerinde kafeterya açan Fahri Ekşioğlu’nun sözleşmesi de 2011 yılının ortalarında tek taraflı fesh edilerek tahliyesi istendi.
İl Özel İdaresi’nden kendisine yer göstermesini ve tadilat masraflarının karşılanmasını isteyen Fahri Ekşioğlu, cevap alamayınca dava açtı. Mahkeme de 'Tedbir' kararı aldı.
Bu arada arsanın devredildiği Milli Emlak Müdürlüğü’de Fahri Ekşioğlu’nun 'işgalci' olduğunu öne sürerek ayrı bir tahliye davası açtı. Fahri Ekşioğlu da dava açarak tazminat talebinde bulundu. 2.5 yıldır süren karşılıklı davalar nedeniyle işyeri tahliye edilemeyince binanın yıkımı gerçekleştirilemedi ve Emniyet Müdürlüğü binasının yapımına başlanamadı.
ZARARIMIZ VAR VE BUNUN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ
Suyu kesilen, yıkık dökük haldeki binanın zemin katında kafeteryasını işletmeye devam eden Fahri Ekşioğlu, işyerini kiraladıktan 1.5 yıl sonra kendilerine tahliye yazısı gönderildiğini belirterek şunları söyledi:
“Başka bir yer gösterilmesini istedik, tadilat masraflarımızı talep ettik. Ama olumlu cevap alamadık. Biz de yargıya başvurduk, İl Özel İdaresi’ne sözleşmenin tek taraflı feshinin iptali istemi ile tazminat davası açtık. Onlar da bize iki ayrı tahliye davası açtı. Ardından Milli Emlak Müdürlüğü, 'Bu bina bizim, siz işgalcisiniz' diyerek bir dava açtı. Karşılıklı 10 dolayında açılan davalar sürüp gidiyor. Mahkeme tedbir kararı almış. Biz zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Bu yönde olumlu bir yanıt alamadık. Emniyet Müdürlüğü binasının yapılmaması için bir kastımız yok. Sonuçta sözleşmemizin tek taraflı feshinden dolayı bir zararımız var ve bunun karşılanmasını istiyoruz. Bu karşılanırsa bir haftada burayı boşaltırız.”
Ekşioğlu, “Çevredeki diğer bloklar yıkıldı, bizim binanın üst katlarında kapı ve pencereleri söktüler. Bunun bize büyük zararı var. Buralar yıkılırken çıkan ses ve toz ile yüksekten düşen mermer parçaları müşterilerimizi kaçırdı. Burası 'Yıkıldı, kapandı' diye biliniyor ve büyük ekonomik zarar içerisindeyiz” diye konuştu.
İl Özel İdaresi yetkilileri ise, mahkemenin tedbir kararı nedeniyle yıkımın durdurulduğunu belirterek, arsanın devredildiği Milli Emlak Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu belirtti.